Paradoxul comercial al pepenilor de Dăbuleni: noua recoltă abia a fost culeasă, dar e la vânzare de câteva săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din Dăbuleni au anunțat că s-au copt primii pepeni, dar cantități mari pe piață vor apărea abia în circa 10 zile. Vremea ploioasă din ultima perioadă a întârziat recolta. Primii pepeni culeși vor pleca spre Craiova, București, Arad sau Sibiu.

FOTO Facebook / Pagina de Dăbuleni
FOTO Facebook / Pagina de Dăbuleni

Producătorii din Dăbulenii așteaptă cu nerăbdare să mai treacă o săptămână pentru a începe recolta lubeniței.

Doar câțiva fermieri au anunțat că la ei s-au copt deja primii pepeni și pot fi scoși pe piață.

Nu este o cantitate mare, dar putem ieși cu ei pe piață. Noi vom merge cu ei la Arad, iar alți consăteni merg la Sibiu, din câte am înțeles. Anul acesta ne-a cam jucat feste vremea, dar recolta nu este deloc rea", a declarat unul dintre fermieri.

Producția anul acesta este bunicică. Undeva la 50 - 60 de tone la hectar. Acum, știți cum este... vânzarea sperăm să fie și ea bună. Marfa noastră este de calitate, nu se compară cu pepenii aduși de afară. Ăia au miezul tare, nu sunt zemoși și dulci ca ai noștri. În plus, noi nu-i stropim cu tot felul de porcării", a declarat Viorel Vârcan. unul dintre producătorii care a recoltat deja prima tranșă de pepeni.

Cei mai mulți dintre fermieri spun, însă, că mai au de așteptat pentru a putea începe procesul de recoltare.

Vremea a fost rea. Anul trecut, pe vremea asta eram cu pepenii pe piață, dar acum mai durează. A fost oprită coacerea. Ziua a fost foarte cald, noaptea foarte rece, au fost si ploile torențiale, a mai dat și grindină", au mai spus fermierii din Dăbuleni.

Cu cât se va vinde anul acesta lubenița de Dăbuleni

Agricultorii olteni spun că și anul acesta prețul va fi dictat tot de marfa din import. „De ani de zile ne confruntăm cu problema asta. În acest moment, în toate piețele din România găsești pepeni aduși din Grecia sau Turcia. Iar prețul lor este foarte mic. Noi nu putem veni pe piață cu prețul real, să ne putem acoperi cheltuielile, să avem si profit, că de-aia muncim. Prețul va pleca de la noi, producătorii, de la 3 lei/kilogram", au spus mai mulți fermieri.

Producătorii atrag atenția că mulți comercianți pun etichete cu „pepene de Dăbuleni" deși marfa este din Grecia sau Turcia. „Comercianții mint că vând marfa noastră. De la începutul verii au tot mințit. Noi abia acum începem să scoatem producția pe piață. Clienții care au crezut că mănâncă pepene de Dăbuleni pentru că așa le-a spus vânzătorul să știe că au fot înșelați. E foarte simplu să afli de unde este pepenele pe care vrei să-l cumperi. Ceri certificatul de producător", a declarat Cosmin Dodoiu, fermier Din Dăbuleni.

Primii pepeni culeși la Dăbuleni au plecat spre piețele en gros din Craiova, București, Arad sau Sibiu.

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite