Marin Sorescu a fost considerat unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, iar poetul Traian Demetrescu a fost numit un epigon al lui Mihai Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Sorescu a fost considerat de confraţi de comportament dictatorial
Marin Sorescu a fost considerat de confraţi de comportament dictatorial

Unul dintre scriitori din judeţul Dolj care nu au dus grija zilei de mâine a fost Marin Sorescu. S-a născut pe data de 29 februarie 1936, în comuna Bulzeşti, din judeţul Dolj. A fost cunoscut în timpul vieţii pe aproape toate continentele planetei.

Marin Sorescu este considerat unul dintre cei mai mari scriitori contemporani şi s-a făcut remarcat şi pentru preocuparea prin prictură. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de ţări, totalizând peste 60 de cărţi apărute în străinătate. Şcoala primară a făcut-o în Craiova, însă în anul 1954 a fost transferat la Şcoala Medie Militară din Predal. Sorescu a absolvit Facultatea de Filologie din Iaşi în anul 1960, dar a fost plecat cu bursă în SUA la Universitatea din Iowa.

Operele lui Marin Sorescu au fost traduse şi prezentate pe scene din Paris, Zurich, Tampere, Berna, Geneva, Napoli, Dortmund, Helsinki şi Port-Jefferson (SUA).  

Nominalizat pentru premiul Nobel

Marin Sorescu a fost premiat în ţară pentru cele mai înalte distincţii: a primit premiul Academiei de două ori, iar de şase ori premiul Uniunii Scriitorilor. A fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură.  Scriitorul a murit în anul 1996, la Bucureşti. 

Dat afară de la revista Ramuri

Scriitorul a fost înălturat în anul 1991 de la şefia revistei Ramuri.Colegii lui Marin Sorescu au trimis o scrisoare către conducerea Uniunii Scriitorilor de la vremea respectivă. A fost redactor şef la revista Ramuri timp de 12 ani. Colegii poetului au declarat în 1991 că acesta a denigrat mai mulţi scriitori, refuzându-i sistematic să-i publice. Confraţii l-au acuzat de comportament dictatorial.

Demetrescu a murit la nici 30 de ani sărac

Traian Demetrescu s-a născut pe data de 3 noiembrie la Craiova. A fost considerat la vremea respectivă de critici un epiogon al lui Mihai Eminescu. Poetul a scris versuri încă de când era copil, iar mentorul lui a fost Alexandru Macedonski. Primul volum de versuri a apărut sub pseudonimul, Tradem.

Traian Demetrescu, pe numele său complet Traian Rafael Radu Demetrescu, s-a stabilit în anul 1980 la Bucureşti, acolo unde a avut diverse colaborări cu presa din capitală. A fost considerat unul dintre primii autori simbolişti.

Traian Rafael Radu Demetrescu a murit sărac la nici 30 de ani de tuberculoză. În Craiova se găseşte Casa Memorială Traian Demetrescu, unde sunt expuse obiecte care i-au aparţinut scriitorului.

  

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite