Darius Vâlcov a scăpat de pușcărie. Faptele s-au prescris. Decizia instanței după 7 ani de proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe şi consilier al premierului Viorica Dăncilă, fusese condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare de Tribunalul Dolj. Curtea de Apel Craiova a dat sentința definitivă, achitându-l pe Vâlcov deoarece faptele s-au prescris.

Darius Vâlcov SURSA Inquam Photos
Darius Vâlcov SURSA Inquam Photos

Faptele s-ar fi petrecut în timpul în care Vâlcov era primar al Slatinei (Olt), dar şi ulterior, când de asemenea controla mai multe instituții din județ, dosarul fiind trimis în judecată de procurorii DNA în 2015. Între timp, faptele s-au prescris.

Vâlcov, care a mai fost condamnat la 8 ani de închisoare, sentinţa fiind anulată, a fost acuzat că ar fi luat mită de la mai mulţi constructori, doi dintre ei denunţători în dosar, pentru contracte derulate de Primăria Slatina, pe care a condus-o din 2004, vreme de două mandate, la al treilea renunțând pentru postul de senator.

Dosarul s-a judecat iniţial la Tribunalul Olt, ulterior fiind admisă cererea fostului senator Darius Vâlcov de strămutare la Tribunalul Dolj.

Omul de afaceri Sorin Păduraru, unul dintre denunţători, le-a dezvăluit anchetatorilor că fostul ministru al Finanţelor i-ar fi pretins o mită de aproape 500.000 lei pentru un contract de reabilitarea a centrului istoric al Slatinei, contract câştigat împreună cu alte două firme. Banii i-ar fi primit în perioada în care deja renunţase la mandatul de primar. Un alt contract viza reabilitarea termică a blocurilor.

„Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei, fără TVA“, precizau procurorii care l-au trimis în judecată.

Curtea de Apel Craiova a desființat hotărârea Tribunalului Dolj sub aspectul laturii penale

Curtea de Apel Craiova a dat miercuri, 15 martie 2023, decizia definitivă în acest dosar, în care faptele s-au prescris.

Redăm mai jos sentința instanței: 

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală,

Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015.

Desființează hotărârea instanței de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală;

Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen.; luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 C.pen. şi trafic de influență, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.

Menține dispoziția de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei, în baza art. 19 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 112 lit. e Cod penal şi art. 289 alin.3 Cod penal, şi art. 201 alin.1 Cod penal.

Menține dispoziția de desființare a înscrisurilor fictive, precum şi cea de plata cheltuielilor judiciare către stat.

În privința celorlalte dispoziții ale sentinței apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală și se mențin.

În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunțată prin punerea deciziei la dispoziția pârților, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, azi, data de 15 martie 2023".

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite