Care este vârsta ideală pentru a le vorbi copiilor despre sex. Motivul principal pentru varianta „cât mai repede“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la ce vârstă este indicat să vorbeşti cu copilul despre sex Foto:www.i-medic.ro
De la ce vârstă este indicat să vorbeşti cu copilul despre sex Foto:www.i-medic.ro

De la ce vârstă trebuie să le povestim copiilor despre sex este o întrebare la care foarte mulţi părinţi nu ştiu să răspundă şi se prefac în faţa celor mici că nu înţeleg acest subiect.

Psihologii susţin educaţia sexuală de la cele mai fragede vârste. Copiii ştiu încă de la împlinirea vârstei de 2 ani unde sunt organele genitale. „Părinţii trebuie să aibă o discuţie deschisă cu copiii pe baza acestui subiect, iar indicat ar fi să aibă loc în jurul la vârstei de 8 ani. Cei mici trebuie să preia toate informaţiile de la persoanele cele mai apropiate, aşa că nu este indicat să evitaţi acest subiect. Este bine ca pentru început să aveţi mici discuţii, iar pe parcursul adolescenţei să le dezvoltaţi, iar fiecare trebuie să fie adaptată situaţiei“, a spus psihologul Andrei Marica.

„Lumea este mult mai diferită“

Specialiştii au mai precizat că în momentul în care alegem să avem o discuţie deschisă pe tema sexuală cu copiii vom observa că cei mici va lua decizii mult mai bune în orice domeniu al vieţii. „Important este să îi facem pe copii să înţeleagă că sexul nu este doar un mijloc prin care vin pe lume copiii. Ei trebuie să conştientizeze că acest lucru este important şi poate uni o familie într-o manieră fericită. Lumea este mult mai difertită în ziua de astăzi, iar sexul a devenit un real pericol prin informaţiile din jur“, a mai spus psihologul Andrei Marica.

Cum putem vorbi cu copiii deschis despre sex:

- Părinţii trebuie să ştie întotdeauna ce mesaj îi transmite copilului pentru a putea preîntâmpina mesajele aberante pe care le primeşte. Familia îi poate explica copilului cum poate să diferenţieze ce este folositor pentru el, dar şi ce este dăunător.

- Părinţii trebuie să înveţe copilul că sexul este important într-o familie echilibrată şi fericită. Trebuie să înţeleagă că, folosit în semn constructiv, întăreşte o familie, însă dacă este folosit negativ poate distruge o familie.

- În orice discuţie, părinţii trebuie să fie realişti cu copiii. Trebuie ca fiecare părinte să ştie exact ce se întâmplă în viaţa copilului şi să vină cu mesaje adaptate realităţii.

- Părinţii trebuie să le explice copiilor cât de importante sunt valorile într-un cuplu. Comunicarea şi respectul sunt două dintre lucrurile pe care cei mici trebuie să le înveţe cu ocazia discuţiilor.

Psihologii au mai precizat că de cele mai multe ori întrebările nepotrivite ale copiilor îi jenează pe părinţi. Trebuie să înţeleagă că sexul este prezent în prezent în mediul nostru. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite