Victorie a Asociaţiei Elevilor Constanţa: Preşedintele a respins ordonanţa care bloca transportul intrajudeţean al elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Elevilor Constanţa FOTO AEC
Asociaţia Elevilor Constanţa FOTO AEC

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) anunţă promulgarea legii privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2019, act normativ care a blocat transportul elevilor.

Marţi, 31 martie, Klaus Werner Iohannis a promulgat legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2019, act normativ care a blocat, timp de aproape de un an, transportul elevilor, creând premisele creşterii ratei de abandon şcolar. Promulgarea vine după ce, în data de 10 martie, ordonanţa a fost respinsă în şedinţa Parlamentului României, aceasta primind în urmă cu o săptămână aviz negativ din partea comisiilor de transport, industrii şi administraţie.

Această “ordonanţă a abandonului şcolar” a scos transportul judeţean din sfera serviciilor publice, făcând imposibilă acordarea de reduceri elevilor şi accentuând problema decontării navetei, care la momentul de faţă este doar parţială, diferenţele dintre costurile reale ale abonamentului pe care copiii îl plătesc pentru a putea ajunge la şcoală şi banii ce li se decontează ajungând la peste 300 de lei.

De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, la data de 25 iunie 2019, a dispărut obligaţia operatorilor de transport de a mai practica acele trasee considerate ca fiind nerentabile sau de a avea curse la intervale regulate. Acest lucru a lăsat mii de sate izolate de civilizaţie şi zeci de mii de copii fără acces la servicii de transport, autostopul rămânând a fi unica soluţie pentru a putea ajunge la şcoală a unor elevi care, din pricina guvernanţilor, şi-au pus zi de zi viaţa în pericol.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a început demersurile în vederea asigurării transportului elevilor în urmă cu 4 ani, când a reuşit, după serioase lupte cu primarul de pe vremea aceea, Radu Mazăre, şi viceprimarul Decebal Făgădău, ce au refuzat timp de ani de zile să respecte legea, ignorând dreptul elevilor la transport local comun redus cu minimum 50%, aşa cum este prevăzut la art. 84, alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

În plus, Asociaţia Elevilor din Constanţa a chemat în judecată, în urmă cu 2 ani, Consiliul Judeţean Constanţa, în frunte cu preşedintele Marian-Horia Ţuţuianu, pentru atitudinea ticăloasă de care acesta a dat dovadă faţă de respectarea legii şi de posibilitatea elevilor de a ajunge la şcoală, nerespectând dreptul acestora de a beneficia de reducerea de minimum 50% la transport judeţean.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 51/2019 a făcut imposibilă acordarea de reduceri, motiv pentru care elevii au fost privaţi de acest drept. Acordarea gratuităţii va reprezenta compensaţia elevilor pentru perioada în care nevoile lor au fost ignorate, interesele politicienilor şi ale baronilor locali fiind puse pe primul loc.

Aşadar, Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Consiliului Judeţean Constanţa ca, în al doisprezecelea ceas, să respecte legea şi să acorde gratuitate elevilor la transportul judeţean pentru a nu accentua situaţia deja alarmantă în care sute mii de elevi ajung să fie nevoiţi să abandoneze şcoala, întrucât familile lor nu-şi permit să acopere costurile abonamentului de transport, având o situaţie materială dificilă.

“Consiliul Judeţean Constanţa ar trebui să înceapă demersurile pentru asigurarea gratuităţii la transportul judeţean în cel mai scurt timp. Transportul elevilor a fost ignorat ani de zile, iar acum faptul că legea de respingere a ordonanţei 51/2019 a fost promulgată, nu mai există nicio scuză pe care autorităţile să o poată invoca. După doi ani în care demersurile noastre nu au luat pauză, suntem mai aproape de rezolvarea problemei.”-Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

ConstanţaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite