Valentin Preda, reciclat în Guvern. Anchetat de DNA, fostul secretar de stat de la Transporturi are în continuare susţinerea lui Radu Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Preda, specialistul bun la toate FOTO Mediafax
Valentin Preda, specialistul bun la toate FOTO Mediafax

Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, anchetat de DNA pentru scurgere de informaţii, este vizat pentru o revenire în forţă în Guvernul Ponta.

Valentin Preda a fost ridicat în februarie de ofiţerii DNA, care l-au acuzat că s-a folosit de informaţile secrete obţinute din dosarele de cercetare de un anchetator DNA. Ambii sunt urmăriţi penal şi au avut până de curând interdicţie de a părăsi Capitala.

Recent, informaţia că Preda va fi numit consilier la Ministerul Fondurilor Europene n-a fost infirmată de niciunul dintre protagonişti: nici de ministrul Eugen Teodorovici, nici de Valentin Preda.
 
Ministrul Teodorovici a răspuns retoric la întrebarea vizând numirea lui Valentin Preda: „De ce? Îl ştiţi pe Preda că nu e bun pentru funcţia asta?“.

Fostul secretar de stat s-a abţinut de la comentarii. „Când o să am disponibilitatea necesară şi dacă mă simt în stare, o să comunic. Deocamdată nu comentez, vă voi răspunde atunci, punctual. Nu ştiu nici eu mai multe, să mă lămuresc. Voi lua o decizie“, a declarat Preda pentru „Adevărul“.

Surse din cadrul Ministerului Fondurilor Europene au declarat că Valentin Preda va fi numit consilier al ministrului Eugen Teodorovici. Numirea trebuia făcută încă de joi, dar Teodorovici nu a semnat ordinul.

Primarul Radu Mazăre a declarat că Preda are în continuare susţinerea lui. „Foarte bine să ajungă. Da, îl susţin, eu susţin pe oricine până la decizia finală a instanţei, limpede? Nu e o chestiune pe care s-o fi intermediat-o eu. El se cunoştea cu ministrul, e o chestiune de care am aflat, dar are susţinerea mea, este adevărat. Dar nu este de la mine plecată, ci de la el“, a spus Mazăre.

PSD Constanţa a catalogat drept abuzivă reţinerea secretarului de stat de „Poliţia politică DNA Bucureşti“. „PSD Constanţa nu se dezice de Valentin Preda şi îl susţine pe ministrul constănţean, cerînd imperios respectarea legii şi prezentarea motivelor pentru care un tânăr ministru performant este desfiinţat în acest mod josnic şi abuziv“, a comunicat filiala locală condusă de Radu Mazăre.

Cine este constănţeanul Preda şi de ce are serviciile atât de preţioase pentru administraţia Mazăre?

Răducu Valentin Preda este născut la 13 ianuarie 1968, la Constanţa. Este apropiat de-al lui Radu Mazăre, fiind propulsat în Executiv datorită acestei relaţii.

Preda se afla în guvern cu un scop bine definit: transferarea Portului Constanţa din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a municipalităţii locale, principal deziderat al administraţiei Mazăre.

Negocierile care se anunţau avansate în perioada campaniei electorale şi după numirea guvernului au stagnat dintr-odată, spre nervozitatea politicienilor din PSD Constanţa. La 13 februarie mai fusese făcut un pas dorit de echipa Mazăre: manager general al Porturilor Maritime fusese numit profesorul Lucian Băluţ. Lovitura DNA este însă suprinzătoare şi greu de digerat pentru administraţia Mazăre.

Studiile unui secretar de stat

Valentin Preda a urmat Liceul de Ştiinţe ale Naturii Mihai Eminescu din Constanţa, promoţia 1986. În 1993 a intrat la facultate, absolvind în 2000 Facultatea de inginerie si management agroturistic a Universităţii Bioterra, cu diplomă de inginer diplomat în profilul Inginerie economic - specializarea Inginerie managerială. Licenţa a susţinut-o la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Între 1996 şi 2003 a studiat la Academia Navală Mircea cel Bătrân, devenind inginer diplomat în profilul Inginerie navală şi navigaţie - specializarea Navigaţie şi transport maritime. Între 2006 şi 2008 a urmat un Master în Ştiinţe Penale, la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică la Universitatea Spiru Haret din Constanţa.

În 2009 a devenit auditor şef la Germanischer Lloyd, apoi a studiat Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici în cadrul Institutului Naţional de Administraţie. În 2011 a devenit licenţiat în Drept la Spiru Haret.

Cum a ajuns Preda secretar de stat

Valentin Preda a avut primul loc de muncă în iunie 1989, ca marinar la companiile de navigaţie Navrom şi Romline. A navigat până în iunie 1993, când a devenit ofiţer de port la Inspectoratul de Stat al Navigaţiei Civile - Căpitănia Zonală Constanţa. Aici a lucrat până în noiembrie 2002, când a început să lucreze ca inspector de specialitate la Autoritatea Navală Română – post pe care a activat până în ianuarie 2009.

În februarie 2009 a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, unde a rămas până în octombrie 2009. Până în ianuarie 2010 a fost director la RO-DE Partners SRL, lună în care devine şi consilier al primarului Constanţei Radu Mazăre.

În mai 2010 primeşte calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. În mai 2012 renunţă la ambele funcţii în administraţia publică pentru postul de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

La 19 februarie 2013, Valentin Preda a fost demis de premierul Victor Ponta din funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Secretarul de stat a fost impus în Guvern de filiala PSD Constanţa, condusă de Radu Mazăre. El a fost păstrat în Cabinetul Ponta 2, deoarece „a făcut treabă bună“ - după cum a declarat primarul Constanţei.

El a lipsit din structura Executivului doar în perioada 3 - 16 ianuarie ac, când Ponta l-a demis, apoi l-a repus în funcţia de secretar de stat la Transporturi.

În dimineaţa de 19 februarie, Valentin Preda a fost ridicat de anchetatorii DNA din faţa Ministerului Dezvoltării şi pus sub urmărire penală.

În urmă cu două săptămâni, Curtea Supremă de Justiţie a decis ridicarea interdicţiei lui Valentin Preda de a părăsi Bucureştiul.
 
El a participat joi, 13 iunie, la Constanţa, la lucrările Forumului Cooperării Descentralizate România - Franţa, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu şi de vicepremierul Liviu Dragnea.

Vă mai recomandăm

UPDATE Pe surse. Cercetat penal pentru scurgere de informaţii, Valentin Preda, viitor consilier al ministrului Teodorovici

Omul lui Mazăre, ridicat de DNA. Valentin Preda, secretarul de stat de la Transporturi - cercetat pentru corupţie

DNA a declanşat urmărirea penală împotriva lui Valentin Preda, dar şi a unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul instituţiei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite