UPDATE Postările despre Hitler au fost retrase de pe pagina de Facebook a firmei de biscuiţi. Agenţia de PR: „A fost postarea clientului. Faceţi jurnalism de doi bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea lui Hitler alături de biscuiţii Ro Star FOTO Facebook Ro Star
Imaginea lui Hitler alături de biscuiţii Ro Star FOTO Facebook Ro Star

Reprezentanţii firmei Ro Star au postat pe pagina de Facebook o fotografie în care imaginea lui Hitler este asociată cu biscuiţii produşi de ei. Cei care se ocupă de imaginea firmei adresează consumatorilor întrebări de cultură generală despre locul de naştere al lui Hitler şi despre construcţiile sale.

UPDATE La ora 14.28, reprezentanţii firmei au trimis cotidianului Adevărul o nouă notificare: „Astăzi aţi publicat o ştire falsă şi intenţionat prezentată ERONAT marelui public. Practic ne-aţi acuzat de nazism, afirmând că ne facem reclamă cu imaginea lui Adolf Hitler. Dacă aţi fi alocat un minim de atenţie postării de pe pagina de Facebook, aţi fi remarcat că postarea face parte din rubrica CULTURĂ GENERALĂ, rubrică pe care am lansat-o acum 8 luni şi are peste 100 postări. Fanii paginii RoStar o urmăresc cu atenţie şi răspund întrebărilor noastre cu regularitate, dezvoltându-şi astfel cunoştinţele“

UPDATE Postările legate de Hitler au fost şterse de pe Facebookul Ro Star.

UPDATE Reporterul „Adevărul“ a fost contactat de o persoană care s-a recomandat a fi Mihaela Petrovan, reprezentanta „More than Pub“, care are calitatea de manager general, care a spus că agenţia nu-şi asumă postările de pe Facebook, spunând că a fost alegerea clientului. Totodată, aceasta a cerut reporterului să şteargă numele agenţiei din articol întrucât le aduce prejudicii. La final, reprezentanta agenţiei a spus că „Adevărul“ face „jurnalism de doi bani“. 

Tot reprezentanţii firmei de PR au trimis cotidianului Adevărul o notificare: „Va rugam STERGETI URGENT aceasta postare de pe site si facebook. Este o STIRE FALSA! V-ati legat de rubrica "Cultura generala" sub care de 8 luni se posteaza pe pag FB RoStar varii informatii. Veti primi in max o ora o notificare scrisa de la avocatul companiei ROSTAR. Iar daca postarea nu este scoasa azi din fluxul de stiri, veti fi dati in judecata“.

STIREA INITIALA

Ro Star a postat pe pagina de Facebook o fotografie în care imaginea lui Hitler este asociată cu biscuiţii produşi de ei. Cei care se ocupă de imaginea firmei adresează consumatorilor o întrebare, „În ce ţară s-a născut Adolf Hitler?“, şi dau trei variante: Austria, Germania sau Polonia.

Printre zecile de răspunsuri primite, doar unul se declară oripilat de modul în care a ales firma să îşi facă publicitate. 

Nu este singura dată când, în cadrul concursurilor, Ro Star îl aminteşte pe Hitler. În urmă cu câteva zile, românii sunt întrebaţi de ce a construit Hitler o „clădire lungă de 4,5 km“.

Postarea RoStar de pe data de 2 aprilie 2019:

rostar hitler

Postarea RoStar de pe data de 31 martie 2019:

rostar hitler

La solicitarea Adevărul, au răspuns printr-un mail reprezentanţii Agenţiei „More than Pub“, care se ocupă de pagina Facebook RoStar. „Postarea cu Adolf Hitler face parte din seria postarilor de “Cultura generala”, cu mare succes in randul fanilor paginii. Nu este o reclama. Se implinesc in curand 8 luni de cand postam zilnic varii informatii care ii ajuta pe cei care urmaresc pagina sa-si dezvolte cunostintele in varii domenii. Istoria e unul dintre ele, cu mare priza.

Evident, de fiecare data cand se mentioneaza un subiect sensibil, exista riscul ca asocierile sa fie nepotrivite iar critica dura. Speram sa nu fie cazul in situatia de fata. Ca dovada ca postarea a cules 23 like-uri pana acum si niciun comentariu negativ“, au transmis cotidianului Adevărul. 

Utilizarea imaginii lui Hitler pentru promovarea publicitară este un act care sfidează legislaţia în vigoare“

Maximillian Marco Katz, Director fondator MCA Romania, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România, este de părere că „Utilizarea imaginii lui Hitler pentru promovare publicitară este un act care sfidează legislaţia în vigoare care interzice promovarea însemnelor naziste în România...ţinând seama că această legislaţie a fost mediatizată considerăm că în acest caz compania ROSTAR a utilizat imaginea lui Hitler, pentru a-şi promova imaginea şi produsele în mod deliberat şi ştiind că acest gen de publicitate va genera reacţii. Se pare că cei de la ROSTAR consideră că orice publicitate, chiar şi negativă, este benefica pentru interesele companiei lor. Utilizarea imaginii lui Hitler, un om care a comis crime abominabile împotriva umanităţii, denotă lipsă de discernământ a celor care au decis conducerea unei astfel de campanii publicitare“.

Fondatorul MCA România mai spune că  „Orice utilizare a imaginii lui Hitler în scopuri publicitare contravine mesajului pe care Guvernul României, din poziţia de Preşedinte a Consiliului UE, l-a transmis, prin intermediul prim-ministrului comunităţii internaţionale. Conform acestui mesaj, România nu va tolera nicio situaţie care va aduce atingere memoriei victimelor Holocaustului“.

Silviu Vexler: „Este o mizerie“

Deputatul Silviu Vexler, reprezentantul evreilor în Parlamentul României, a făcut miercuri o declaraţie în plen şi şi-a informat colegii despre cele trei evenimente care s-au petrecut în ultima perioadă: la o firmă din Prahova s-a montat un panou care conţine mesajul de la intrarea în lagărul de la Auschwitz, cimitirul din Huşi a fost vandalizat, iar o firmă de biscuiţi îşi face imagine cu Hitler.

„Este o mizerie, ca să fiu elegant. Este ruşinos ca o firmă care are acoperire la nivel naţional să apeleze la astfel de lucruri. Problema principală, până să ajungem la latura penală, este trivializarea a ceea ce s-a întâmplat. În momentul în care asociezi imaginea lui Adolf Hitler sau a partidului nazist sau a simbolurilor naziste cu totul felul de lucruri, prima dată trivializezi un subiect care este înfiorător, dureros. Asta pleacă de la necunoaştere şi rea voinţă până la lucruri mai groaznice care sunt sancţionate de lege“.

Parlamentarul spune că „Unul din motivele pentru care legislaţia România, şi nu numai din România, nu permite utilizarea acestor imagini este tocmai ca să nu ajungă un subiect ilar. „A mai fost un caz recent în care înţeleg că o firmă a făcut un mouse pad cu imaginea lui Hitler stilizată, lucru care este perceput şi ca o umilinţă la adresa celor care au suferit din partea unui regim criminal şi a unui dictator care a fost responsabil în mod direct de uciderea a milioane de oameni. Autorităţile statului trebuie să verifice ce s-a întâmplat şi să ia măsurile de rigoare. Faptul că firma în cauză a şters ulterior imaginile nu schimbă problema“, crede Silviu Vexler.

Faptul că Radu Mazăre a scăpat nesancţionat după ce a apărut la o defilare de modă îmbrăcat în nazist a fost posibilă din cauza ambiguităţii legii, ori, în prezent, legislaţia românească cuprinde definiţia antisemitismului. „Legile menţionează că nu se încalcă norma de drept atunci când simboluri cu caracter antisemit sunt folosite pentru educaţie, cultură, istorie, deci un documentar, o carte. Ori, să-ţi faci imagine cu figura lui Hitler nu văd unde este educaţia, chiar dacă o maschezi sub forma unui concurs. Dacă era un concurs, reprezentanţii firmei puteau să pună doar un mesaj şi să vină cu o întrebare, nu să ia poza lui Hitler şi să pună biscuiţii pe ea“, încheie reprezentantul evreilor.  

Ce zice legea 

Conform Legii nr. 217/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii

„Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe."

Conform art. 5,  „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi."

Vă mai recomandăm:

Destinul curmat al unei familii de evrei: „Unchiul meu credea că Hitler nu va ucide niciun evreu“

Singurul om scăpat din naufragiul în care au pierit 800 de evrei: „Nimeni n-a venit să vadă dacă sunt supravieţuitori“

FOTO Imagini atroce ale pogromului din 1941. Cel mai mare masacru împotriva evreilor din istoria României, în fotografii de arhivă desecretizate

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite