Un judecător a obținut o majorare a pensiei cu 5.000 de lei pentru că a muncit o lună în penitenciar. Cât va încasa lunar

0
Publicat:

Judecătorul Marius Cristian Epure, fost președinte al Curții de Apel Constanța, va primi pensie specială pe viață pentru că s-a angajat o lună și la penitenciar, scrie PRESShub.

Marius Cristian Epure Arhivă Adevărul
Marius Cristian Epure Arhivă Adevărul

Marius Cristian Epure, fost președinte al Curții de Apel Constanța, va încasa, potrivit unor surse din Casa de pensii, 32.000 de lei net/lună.

Ca să-și maximizeze veniturile, anterior, Marius Epure s-a transferat o lună ca judecător de supraveghere la Penitenciarul de maximă siguranță Poarta Albă. Această perioadă a fost suficientă ca să-i crească pensia cu 5.000 de lei.

În 2022, Marius Cristian Epure a avut un venit de 25.000 de lei/lună. Pentru a ajunge la o pensie de 32.000 de lei, Epure a recurs la un artificiu. În august 2023, a fost delegat la penitenciarul Poarta Albă din Constanța.

„În lunile iunie şi iulie 2023, Judecător de supraveghere a privării de libertate a fost domnul Lucian Jalbă. În luna august 2023, Judecător de supraveghere a privării de libertate a fost domnul Marius Cristian Epure.

În luna septembrie şi inclusiv luna în curs, Judecător de supraveghere a privării de libertate este domnul Lucian Jalbă”, a răspuns Penitenciarul Poarta Albă la o cerere formulată de PRESShub în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

S-a judecat cu el însuși

Magistratul nu este la prima tentativă de a-și crește veniturile în condiții discutabile. În octombrie 2020, judecătorul Marius Cristian Epure, care era pe atunci președintele Curții de Apel Constanța, a dat în judecată instituția pe care o conducea pentru a obține un salariu mai mare.

Patru luni mai târziu, a câștigat, în parte, la Tribunalul Teleorman. Epure era reclamant, iar pârât Curtea de Apel Constanța, instituție pe care o conducea și care nu a invocat prescripția acțiunii și nu a formulat apel. Astfel, judecătorul a încasat banii.

Judecătorul care l-a achitat pe Radu Mazăre

Judecătorul Marius Cristian Epure a făcut parte din completul care l-a achitat definitiv pe fostul primar Radu Mazăre pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din staţiunea Mamaia. Pe unul dintre ele se află Palatul Regal, iar pe celălalt Cazinoul.

Presa locală a scris că Marius Cristian Epure, cel care a făcut parte din completul de doi judecători care l-au achitat pe Radu Mazăre, şi-a construit o vilă în cartierul rezidenţial Compozitori, chiar pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare cu executare, în februarie 2019.

Cotidianul „Adevărul” i-a solicitat un punct de vedere judecătorului Marius Cristian Epure, acuzat în spaţiul public de faptul că a beneficiat de un teren în cartierul Compozitori, pe care şi-a ridicat o vilă. Magistratul a refuzat să comenteze acuzaţiile şi ne-a dat un răspuns scurt: „Calitatea de judecător şi de preşedinte al instanţei îmi impune să nu intervin în cadrul discuţiilor publice pe subiectul expus, atât pentru a asigura respectarea obligaţiei de rezervă ce caracterizează statutul de magistrat, dar şi pentru motivul evocării lipsite de concreteţe a «acuzaţiilor» aduse, inclusiv sub aspectul unei norme legale imperative ce ar fi fost încălcate. Vă rog să nu interpretaţi acest răspuns ca o implicită confirmare a unor alegaţii sau speculaţii ce ar putea circula în «spaţiul public» şi cu privire la care nu mi-am propus a le cunoaşte în mod exhaustiv. Vă asigur că achiziţia bunului respectiv nu mi-a afectat imparţialitatea în soluţionarea vreunei cauze, întrucât a respectat dispoziţiile legale şi a născut în mod exclusiv doar drepturile şi obligaţiile contractuale, fără a genera vreo altă obligaţie, materială sau morală, faţă de părţile convenţiei sau faţă de o altă persoană“.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite