Sfaturi de la medici. Cum mâncăm de Sărbători ca să fim sănătoşi: salată boeuf fără pâine, iar sarmale - porţie limitată
0Specialiştii în nutriţie şi gastroenterologie de la Ovidius Clinical Hospital dau câteva sfaturi pentru a avea o petrecere frumoasă de Sărbători, care să nu ne trimită direct la Urgenţă, cu probleme digestive.
Medicii de la Ovidius Clinical Hospital ne explică cum trebuie să ne bucurăm de mâncare, fără a face şi vizite de urgenţă la medic şi fără a avea nevoie de un regim drastic de slăbire după Luna Cadourilor.
Dr. Monica Grasa, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Ovidius Clinical Hospital, arată cum putem combina alimentele pentru a mânca sănătos şi de Sărbători:
„Friptura (proteinele) se asociază cu salată, legume şi mai puţin cu alimente ce conţin amidon (cartofi). E mai bine să alegem aperitivele tradiţionale (şorici, tobă, piftie, etc) şi să evităm alimentele banale pe care le putem mânca pe tot parcursul anului (caşcaval, mezeluri, etc). Nu spunem NU salatei boeuf, dar ne limităm la 2-3 linguri din preparat şi renunţăm să o asociem cu pâine.
Sarmalele se pot face folosind o carne mai puţin grasă şi le putem consuma cu ardei iute, care ajută arderea caloriilor. O porţie corectă nu trebuie să depăşească 3-4 sarmale. Cozonacul şi alte prăjituri festive nu sunt periculoase dacă avem grijă la cantitatea în care le consumăm.
Este de preferat să le mâncăm în prima parte a zilei, după masă şi nu între mese. Pe lângă aspectele enumerate, în acestă perioadă ajutăm mai mult ca oricând organismul să facă faţă exceselor prin consumul unor cantităţi suficiente de lichide (apă sau ceai).
Alcoolul este un «lichid» aparte, cu un conţinut caloric propriu şi totodată cu o capacitate de stimulare a transformării caloriilor în grăsime. Dar, cum doar o dată pe an este Craciunul, fiecare om este liber să-şi aleagă meniul ideal. Nu ne îngrăşăm mai puţin dacă numărăm fiecare calorie ingerată. Meniul ideal este acela din care mâncăm porţii mici.”
Majoritatea persoanelor pregătesc un meniu de sărbători universal, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Medicul Monica Grasa ne explică dacă acest tip de comportament este unul indicat.
„Copiii nu sunt nişte adulţi în miniatură. Alimentaţia lor trebuie să respecte recomandările potrivite vârstei. Dacă vorbim despre copii mai mici de 3-4 ani, meniul de sărbători nu trebuie să fie cu mult diferit de cel obişnuit. Copilul nu pofteşte nici la sarmale, nici la cârnaţi sau şorici. În ceea ce îi priveşte pe copiii care deja fac propriile alegeri alimentare, principala lor atracţie o reprezintă dulciurile. Găsesc dulciuri în brad, primesc dulciuri de la musafiri, de la Moş Crăciun etc.
Poate o limitare a deserturilor uzuale (ciocolată, bomboane, napolitane etc.) este binevenită în această perioadă. Copilul poate mânca o felie de cozonac sau o porţie mică de tort. Sunt, de asemenea, de evitat alimentele prea grase, maioneza în exces şi alte alimente greu digerabile de către sistemul digestiv al copiilor. Subliniez că şi mediul şi orele la care sărbătorim sunt importante. Fumul de ţigară, zgomotul excesiv, orele târzii, toate acestea sunt aspecte ce nu trebuie ignorate“, spune medicul.
Medicul Marian Anghel avertizează asupra riscurilor produse de o afecţiune digestivă.
„Din nefericire, eventualele suferinţe produse din cauza exceselor culinare de sărbători nu se rezumă doar la afecţiuni digestive. Se pot agrava boli cardiovasculare, de piele (psoriazisul, eczemele, urticaria), bolile metabolice (diabetul sau guta), chiar şi cele respiratorii (astmul).
Spectrul bolilor gastrointestinale se întinde de la o extremitate la alta a tubului digestiv: poate fi afectat esofagul (ca în boala de reflux), pot apărea gastrite, ulcere, hemoragii digestive, exacerbarea unei afecţiuni intestinale cronice ca boala Crohn, diaree, boala hemoroidală, hepatitele alcoolice sau pancreatitele. Pot suferi, de asemenea, anexele aparatului digestiv, ficatul şi pancreasul. Trebuie menţionată şi trichineloza, daca se întâmplă să fie consumată carne de porc fără a fi testată în prealabil.
Excesele pot afecta deopotrivă persoane tinere, cât şi suferinde de boli cronice care s-ar putea decompensa; aş face o menţiune pentru cei care au o afecţiune latentă cum este de exemplu o litiază biliară ignorată până în momentul colicii. O grijă mai mare în acestă perioadă ar trebui să aibă şi cei care au ţinut post şi care, în euforia sărbătorilor, renunţă la cumpătare, suprasolicitând nu numai sistemul digestiv, ci întregul organism“, declară dr. Marian Anghel, medic primar gastroenterologie-medicină internă la Ovidius Clinical Hospital.
Vă mai recomandăm