Reacţia preşedintelui CJ Constanţa după ce instanţa a dat dreptate elevilor. „Nu m-am opus decontării cheltuielilor de transport”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lipu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa foto: CJC
Mihai Lipu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa foto: CJC

Transportul judeţean gratuit al elevilor a ajuns pe masa magistraţilor. În prima instanţă, elevii au câştigat, dar preşedintele Consiliului Judeţean nu lasă să se înţeleagă că aceştia vor beneficia de transport gratut imediat.

Tribunalul Constanţa a decis că suspende articolul din Hotărârea votată de consilierii judeţeni prin care elevilor nu li se asigura transport judeţean gratuit dacă CJ Constanţa nu primea banii de la bugetul de stat.

Conform articolului 3, alineatul 1, din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021 „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuităţii la serviciul de transport rutier judeţean pentru elevii din învăţământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 din Legea 1/2011”. 

Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis vineri, 10 septembrie, însă că se „suspendă executarea art. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021 şi a dispoziţiilor asemănătoare din anexele actului administrativ.” Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie.

Consiliul Judeţean Constanţa a transmis un comunicat în care arată că a adoptat în luna ianuarie a acestui an Hotărârea privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, în domeniul transportului rutier judeţean de persoane, prin curse regulate, în Judeţul Constanţa.

„Această hotărâre a fost aprobată conform normelor şi prevederilor specificate în Ordonanţa menţionată. Vorbim mai exact despre adoptarea regulamentului privind efectuarea transportului rutier judeţean de persoane, studiul de oportunitate şi modalitatea de atribuire a serviciului, a tarifelor de călătorie şi, nu în ultimul rând, despre aprobarea caietului de sarcini şi a contractului-cadru de delegare a serviciului”, spun reprezentanţii CJC.

"Am declarat în numeroase rânduri că voi aplica toate prevederile legale, pentru ca elevii judeţului Constanţa, şi nu numai ei, să beneficieze de condiţii civilizate de transport, dar şi să aibă parte de gratuităţile prevăzute în legislaţie. Însă nu voi încălca niciodată litera legii! Prin pronunţarea de vineri, 10 septembrie, Tribunalul Constanţa a admis, în parte, solicitarea Asociaţiei Elevilor, prin «suspendarea executării art. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021». Tot prin această Hotărâre instanţa a RESPINS «ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 63/21.04.2021». Articolul specifică în clar modalitatea de efectuare a decontării cheltuielilor în vederea asigurării gratuităţii serviciului de transport al elevilor. Acesta este adevărul! Hotărârea este a Consiliului Judeţean şi nu a preşedintelui acestei instituţii, cum eronat au subliniat reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Susţin libertatea de exprimare şi de asemenea susţin toate demersurile pe care tinerii le fac pentru apărarea drepturilor lor.

Sfătuiesc însă la moderaţie şi nu la exuberanţă în declaraţii care nu fac deloc cinste Asociaţiei Elevilor, o organizaţie care şi-a clădit prestigiul datorită ambiţiei şi corectitudinii. Opinia publică ştie că nu m-am opus niciodată decontării cheltuielilor de transport al elevilor. Aceasta trebuie să fie însă în concordanţă cu dispoziţiile legale. Cea mai bună cale pentru soluţionarea acestei probleme este să lăsăm instanţa să definitiveze demersul făcut de Asociaţia Elevilor din Constanţa, iar mai apoi să rezolvăm această situaţie conform prevederilor legale. Elevii constănţeni au dreptul să beneficieze pe deplin de toate drepturile oferite de lege. Ca preşedinte al CJ Constanţa şi părinte voi fi întotdeauna alături de ei” , declară Mihai Lupu, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a anunţat că, în cazul în care Consiliul Judeţean Constanţa nu va deconta transportul elevilor, vor face plângere penală împotriva preşedintelui CJ. 

Citeşte şi: 

Grevă japoneză în prima zi de şcoală. Ce nemulţumiri au dascălii unei instituţii de învăţământ din Constanţa

Preotul care-şi spovedea enoriaşii cu ochii-n telefon îşi construieşte un bloc cu 7 etaje în Mamaia Nord, pe lângă cel cu 4 etaje deja ridicat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite