Protestul angajaților Șantierului Naval Mangalia. Damen Shipyards pregătește noi concedieri

0
Publicat:

Reprezentanții Sindicatului Liber „Navalistul” de la Damen Shipyards Mangalia şi FSLR organizează o acţiune de protest la sediul Ministerului Economiei, în data de luni, 12 decembrie, în intervalul orar 11.30 – 13.30.

Șantierul Naval Mangalia FOTO: Damen Group
Șantierul Naval Mangalia FOTO: Damen Group

Sindicaliștii spun că vor protesta luni deoarece în acea zi este convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor DSMa pentru a supune aprobării „reorganizarea forței de muncă a Societății, prin restructurarea posturilor din cadrul Societății.

Protestăm pentru că deși la începutul acestui an au fost concediați colectiv un număr semnificativ de salariați în continuare se intenționează restructurarea forței de muncă și restructurarea posturilor”, spun sindicaliștii. 

De asemenea, protestul lor are menirea de a atrage atenția că, de peste doi ani se confruntă cu o stare de incertitudine majoră privind siguranța locurilor de muncă, iar deciziile reprezentanților statului român sunt nefavorabile salariaților. 

Deși numărul actual de salariați ai societății DSMa este în continuă scădere ajungând la cel mai mic nivel de când există șantierul din Mangalia, nu se iau măsuri de creștere a numărului de salariați. Amintim că reprezentanții Damen Shipyards Mangalia și-au asumat, atât prin contractul de asociere cât și public, că va crește numărul de salariați la 3.000, însă în momentul de față societatea mai are doar 1.500 de salariați, sunt mai puțini salariați decât erau în momentul preluării pachetului de acțiuni de compania olandeză”, arată sindicatul.

Protestul va avea loc în fața Ministerului Economiei deoarece angajații cred că ministrul Florin Spătaru are responsabilitatea instituțională, doctrinară și în același timp morală să protejeze interesul statului român și pe cel al salariatului român și să stopeze intenția manifestată de compania olandeză Damen de a concedia, din nou, o parte din salariații șantierului din Mangalia.

Fără acordul exclusiv al reprezentanților Ministerului Economiei, concedierea colectivă nu se poate realiza, de aceea sindicaliștii solicită reprezentanților statului român în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor DSMa să nu susțină propunerea de restructurare a posturilor prin concediere colectivă.

Prin Ordonanța de Urgență numărul 73 din 17 iulie 2018 a fost încredințată către acționarul minoritar (DAMEN) conducerea executivă a societății și controlul managerial și operațional „în condiții de eficiență economică cu asigurarea know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă”.

Protestăm pentru că la nivelul societății Damen Shipyards Mangalia nu mai există dialog social! Protestăm pentru că Directoratul DSMa are o atitudine negativă și ostilă față de reprezentanții salariaților, ignorând prevederile legale și cele ale contractului colectiv de muncă, refuzând în mod repetat sa negocieze neprezentându-se la convocările Comisiei Paritare, motiv pentru care ne-am adresat instanței; Protestăm pentru că salariile sunt mici, deloc corelate cu dinamica actuală a scumpirilor astfel că devenim în fiecare zi din ce în ce mai săraci”, adaugă sidicaliștii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite