Preotul ortodox român care recomandă pruncuciderea în locul avortului, despre criticii vehemenţi: „Nu sunt în stare să înţeleagă o figura retorică elementară“

0
0

Matei Vulcănescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a scandalizat sute de internauţi români după ce a scris pe Facebook că este mai bine ca un copil să fie omorât după naştere, decât să fie avortat. Preotul slujeşte în Grecia într-o parohie din zona Pireu.

Un preot ortodox român care slujeşte la o biserică din Grecia a publicat pe contul personal de Facebook un mesaj scandalos, care a revoltat mii de internauţi. Potrivit unei postări din data de 7 noiembrie, preotul Matei Vulcănescu, slujitor la Parohiei ortodoxe „Panaghia Odighitria“ din localitate grecească Pireu recomandă pe un ton ultimativ urmăritorilor din spaţiul virtual: „Nu mai omorâţi copii în pântece pentru că îi trimiteţi în iad, mai bine naşteţi-i, botezaţi-i şi apoi omorâţi-i. E un păcat mai mic!“.

Postarea a strâns un val de reacţii negative în urma distriburii mesajului pe reţeaua socială. Unul dintre cititori recomandă sesizarea poliţiei, spunând că avem de-a face cu o instigare explicită la crimă: „Părinte, eşti sigur că Dumnezeu e cel căruia îi slujeşti? Pentru ca ăsta e un îndemn de a încălca porunca 6. În plus, îndemnul la crimă nu mi se pare nici creştinesc, nici legal...“. Un alt comentator susţine că ambele opţiuni ar fi la fel de grave: „Ambele păcate sunt la fel de grele. Sunt, după învăţăturile bisericii, păcate de moarte. Mai degrabă să îl naşti şi să îl dai spre adopţie. Cine nu poate, e cu totul altceva. Ar trebui să fii caterisit pentru ceea ce ai postat. Asta înseamnă să îndemni la crimă“. Reacţiile au mers şi în direcţia glumelor cinice, un internaut spunând că este dezirabil ca mamele să aleagă să boteze un copil şi apoi să-l ucidă, Biserica percepând astfel două taxe.

Se ascunde în spatele unei „figuri retorice“

În faţa criticilor vehemente, preotul Vulcănescu a revenit cu un mesaj prin care a încercat să dilueze gravitatea postării iniţiale, postând un comentariu al unei femei, care spune că preotul Vulcănescu vrea să dea o şansă copiilor nedoriţi, bazându-se pe instinctul matern al unei femei, care nu şi-ar putea omorî copilul după ce îi vede „feţişoara şi mânuţele“. În plus, a publicat un nou comentariu în cursul zilei de marţi, 8 noiembrie: „Reacţia televiziunilor şi a multor oameni la postarea mea referitoare la crima abominabilă numită avort este de nivelul acelora care, atunci când spui «om cu scaun la cap» îşi imaginează un om mergând pe stradă cu un scaun în cap! Nu sunt în stare să înţeleagă o figura retorică elementară“.

Oficialii Patriarhiei Române spun că preotul Matei Vulcănescu se situează, totuşi, într-o paradigmă antibisericească. „Poziţia bisericii ortodoxe este defavorabilă avortului, însă ideea că pruncii nenăscuţi ajung în Iad este o absurditate. Nu există nicio dogmă care să spună că cei nebotezaţi ajung în Iad. Asta este concepţia lui. Este o absurditate. Este o formulare nefericită din partea acestui preot. Sper că nu a îndemnat la crimă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Interdicţie în bisericile din Muntenia şi Dobrogea

Ieşirile extremiste ale preotului Vulcănescu sunt cunoscute în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Una dintre celelalte teme favorite ale preotului îi vizează pe creştin-ortodocşii care îl venerează pe Arsenie Boca, pe care-i acuză de ecumenism sau materialism. „Având în vedere zecile şi sutele de comentarii pro Aresenie Boca şi aproape zero comentarii referitoare la lupta împotriva panereziei ecumeniste, putem să vedem o foarte bună statistică prin care înţelegem de ce oamenii nu înţeleg ereziile părintelui Arsenie Boca, adulatorii lui Boca fiind ei înşişi indiferenţi sau ecumenisti, relativişti şi materialişti, sau emo, şi obsedaţi de acest idol“.

 În vara anului 2015, sinodul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a emis o hotărâre prin care i se interzice lui Vulcăneascu să intre în orice biserică, mănăstire sau schit situate în judeţele din sud-estul României. Oficialul Patriarhiei susţine că nu s-a luat o decizie de oprire a preotului să slujească oriunde pe teritoriul României din cauza faptului că hotărârile ar trebui luate la nivelul fiecărei mitropolii, cărora Patriarhia n-ar avea cum să le impună nimic, pentru că au autonomie.

Protejatul mitropolitului Pireului

Pe de altă parte, Matei Vulcănescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, este membru al Bisericii Ortodoxe din Grecia.

image

„Ar trebui să existe o decenţă atunci când ne exprimăm. Eu nu cred că preotul Vulcănescu a spus aşa ceva. Este posibil ca el să nu fi ştiut să se exprime sau ca altcineva să îi fi folosit contul de Facebook“, crede preotul Ionuţ Moldoveanu, care slujeşte la capela Ambasadei Greciei din Bucureşti.

Acesta spune că nu ştie dacă biserica grecească a luat vreodată în discuţie comportamentul lui Vulcănescu, însă ştie că este preotul român este protejatul lui Serafim, mitropolitul Pireului (foto dreapta).

Vă mai recomandăm:

De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea

Motivele ascunse care îi fac şi pe oamenii de succes să se retragă la mănăstire - cum ne încolţeşte în minte gândul de a fi doar cu Dumnezeu - explicaţiile preoţilor
 

ANALIZĂ Cele 30 de erori judiciare din Procesul Mântuitorului Iisus Hristos, care stau la baza creştinismului

Sirian botezat întru Hristos. Povestea lui Molo, musulmanul care a devenit creştin la 58 de ani

Maica Domnului ar fi avortat?

Preoţii români care au murit pentru noi şi Dumnezeu. Destinele duhovnicilor torturaţi şi ucişi în temniţele comuniste

Mai multe - Constanţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite