Planul Primăriei Constanța de reducere a consumului de energie. Cum va funcționa iluminatul public

0
Publicat:

Primăria municipiului Constanța anunță că va lua o serie de măsuri pentru reducerea consumului de energie, în contextul declanșării crizei energetice.

Iluminat festiv în municipiul Constanța FOTO: Primăria Constanța
Iluminat festiv în municipiul Constanța FOTO: Primăria Constanța

„Calitatea vieții în Constanța, protejarea mediului și reducerea consumului de energie la nivelul municipiului reprezintă obiective de interes general și priorități ale unității administrativ-teritoriale, fapt pentru care se acționează permanent în acest sens”, spun reprezentanții municipalității.

Astfel, la nivelul orașului Constanța au fost luate unele măsuri de reducere a consumului de energie, încă din perioada anterioară actualei crize energetice. Iar aici, primăria amintește de proiectele privind economisirea energiei termice.

Este în plină desfășurare proiectul de schimbare a conductelor de transport energie. În cadrul acestuia, conductele vechi de peste 40 de ani sunt înlocuite cu cele noi, iar implementarea proiectului de schimbare a infrastructurii va reduce considerabil pierderile termice.

„Lucrările se desfășoară conform planului, iar rezultatele vor fi vizibile pentru toți cetățenii municipiului”, asigură primăria.

Totodată, administrația publică a depus la Ministerul Energiei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul pentru realizarea unei noi centrale electro-termice, iar  prin Programul Operațional Regional au fost implementate numeroase proiecte de reabilitare energetică a clădirilor de utilitate publică – inclusiv școli, licee, grădinițe, creșe.

Prin PNRR Primăria Constanța a depus proiecte pentru reabilitarea energetică a unor clădiri rezidențiale (blocuri) și unități de învățământ.

De asemenea, prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-au realizat lucrări de modernizare, inclusiv reabilitare termică, la două unități de învățământ cu destinația de creșă (Creșa numărul 1 și Creșa numărul 5).

Iluminat public stins mai devreme

În municipiul Constanța, toate proiecte de mobilitate urbană aflate în curs de execuție au o componentă de iluminat, în cadrul căreia se are în vedere înlocuirea lămpilor cu tehnologie veche/energofagă cu lămpi LED.

„Ținând cont de declanșarea crizei energetice, precum şi de deciziile similare luate de marile oraşe europene (stingerea iluminatului arhitectural, eliminarea sau reducerea iluminatului festiv, reducerea numărului de ore de funcționare a iluminatului public), autoritatea  contractantă a luat decizia de anulare a achiziției privind iluminatul festiv și de reanalizare și reluare a unei noi proceduri, care implică schimbarea proiectelor tehnice prin adaptarea acestora la nevoile sociale și politicile publice actuale de la nivel intern și extern”, transmite municipalitatea.

De asemenea, pentru economisirea energiei în municipiul Constanța se va recurge la stingerea iluminatului public mai devreme cu o oră, funcționarea iluminatului pe marile bulevarde în regim „zig-zag” (corpurile de iluminat de pe stâlpi vor funcționa astfel: un bec va funcționa, următorul nu), reducerea iluminatului public în parcuri (unul din trei stâlpi va avea stins corpul de iluminat).

„Aceste măsuri sunt necesare din perspectiva nevoii de conformare la actualul context socio-economic de reducere a consumului de energie pe plan local și național”, adaugă reprezentanții Primăriei Constanța.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite