O navă comandată de un român a salvat de la moarte zece marinari naufragiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinari salvaţi foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor
Marinari salvaţi foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor

Zece marinari (opt filipinezi şi doi chinezi) au reuşit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a transmis că nava JPO PISCES (pavilion Liberia), sub comanda românului Constantin Dinu, aflându-se în marş din Singapore spre China, a fost contactată pe data de 22 decembrie, ora 01:02 LT (17.02 UTC), prin Avertismentul de Navigaţie 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare şi salvare pe mare) pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a echipajului navei Dong Yang, echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul format din 8 filipinezi şi 2 chinezi au reuşit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.

În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operaţiune şi alte două nave, Nordic Bulker şi Al Samrya.

„După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantinescu Dinu a reuşit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiaţi care erau epuizaţi, cu semne vizibile de slăbiciune. Operaţiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonaseră nava Dong Yang s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic şi mării agitate ( în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare) . Cu multă responsabilitate şi pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reuşit să îi îmbarce pe toţi cei 10 navigatori în siguranţă şi să le dea ajutorul şi monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian(China) pentru descărcare şi debarcarea celor salvaţi, transmite SLN.

Operatiune de salvare pe mare foto Sindicatul liber al navigatorilor

                                   Marinarii salvaţi de la moarte foto: SLN

Căpitanul român, salvat şi el de la moarte

În urmă cu 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofiter, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre(Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind daţi dispăruţi şi unul fiind găsit înecat.

Constantin Dinu a fost printre cei norocoşi care au supravieţuit acestui tragic accident.

„Întâmplător sau nu, în jurul aceleiaşi date, dar cu 31 de ani mai târziu, acelaşi Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morţi. Există şi minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregatire profesională ireproşabilă, i-au găsit în timp util şi i-au salvat pe cei 10 naufragiaţi de pe nava Dong Yang după ce căutarile celorlalte nave eşuaseră”, mai spun cei din Sindicatul Liber al navigatorilor.

Pe lângă comandantul Constantin Dinu, la bordul navei JPO Pisces se mai află un român: ofiţerul mecanic Gheorghe Marius Andrei.

Citeşte şi:

Spitalul Judeţean a primit un laborator pentru detectarea infecţiei cu coronavirus. Aparatura este donată de firma Histria şi Sindicatul Navigatorilor

Navigatorii cer să primească statutul de „lucrători cheie”. „Menţin economia mondială şi lanţul de aprovizionare”

Zeci de marinari români, pe nave aflate în China. De teama coronavirus, trei navigatori au fost repatriaţi

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite