Medic cardiolog despre pericolele expunerii prelungite la soare: de la sete şi ameţeli, până la pierderea conştienţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii atrag atenţia că afecţiunile deja existente se pot acutiza în perioada sezonului cald dacă bolnavii nu ţin cont de sfaturile cadrelor medicale.

Dr. Florian Stoian, medic primar interne/specialist cardiologie la „Medstar General Hospital“ din Constanţa, ne vorbeşte despre afecţiunile inimii şi riscurile la care se supun cardiacii dacă se expun la soare sau dacă depun un efort intens în vreme caniculară.

Specialistul spune că vara aduce şi temperaturi crescute, umiditate mare, uneori variaţii bruşte ale presiunii atmosferice, chiar diferenţe importante de grade Celsius  între zi şi noapte, sau între zile consecutive. Toate acestea influenţează starea de sănătate, cu atât mai mult aceea a pacienţilor cu boli cardiovasculare. 

Riscurile expunerii prelungite la soare 

„Expunerea prelungită la soare produce dilatarea vaselor de sânge şi scăderea valorilor tensiunii arteriale, în aşa fel încât pacienţii hipertensivi trebuie să evite mersul pe jos în perioadele cu risc ale zilei, iar dacă totuşi este necesar, să îşi protejeze capul, să poarte haine deschise la culoare, să se deplaseze în zone aerisite, cum sunt parcurile, şi, foarte important, să se hidrateze corespunzător.

Alţi pacienţi acuză creşterea frecvenţei durerilor de piept de tip anginos, sau creşteri tensionale manifestate prin cefalee fronto-occipitală, ameţeli, zgomote în urechi, tulburări de vedere. În general, pacienţii ştiu ce trebuie să facă în aceste situaţii: Nitroglicerină sub limbă şi/sau Captopril, repaus fizic în zonă cu umbră şi prezentare în unitate medicală dacă durerea nu cedează.

Mulţi dintre pacienţii cu afecţiuni cardiace au în schema de tratament medicamente diuretice, adică ce elimină apa din organism. Expunerea la temperaturi crescute contribuie şi ea odată în plus la acest lucru, proces denumit deshidratare, în stadii incipiente manifestată prin sete, dureri de cap, ameţeli, iar în stadii severe până la pierderea conştienţei.

În acest context, pacienţii cu tratament diuretic trebuie să îşi măsoare tensiunea în mod corect, să sesizeze tendinţa la scăderea valorilor tensiunii şi să discute cu medicul ajustarea dozelor de medicamente. Deshidratarea favorizează creşterea numărului de evenimente neurologice şi cardiace“, explică dr. Florian Stoian. 

Dr Florian Stoian - medic din Constanţa Sursa Facebook FS

„Armele“ cu care putem lupta împotriva temperaturilor crescute

Transpiraţia determinată de soarele puternic determina pierderi importante de potasiu, calciu, magneziu, sodiu, aceste perturbări putând declanşa palpitaţii, adică aritmii. De aceea, aportul de fructe, legume verzi, hidratarea, reprezintă tot atâtea „arme“ de luptă cu temperaturile crescute.

Cafeaua în exces şi alcoolul  în cantităţi crescute determină deshidratare, dacă adăugăm şi expunerea prelungită la soare, plus afecţiuni cardiace avem iată adevăratul tablou al efectelor adverse ale temperaturilor crescute asupra bolnavului de inimă, încheie medicul cardiolog. 

În linii mari, spune medicul cardiolog, acuzele pacienţilor cardiaci sunt durerea în piept, oboseala la efort şi palpitaţiile.

Durerea în piept (angina) este  consecinţa existentei unor vase de sânge care nu hrănesc bine muşchiul cardiac pentru că au îngustări uneori severe prin plăci de colesterol.

Oboseala bolnavului de inimă e dată în general de existenţa unor baraje în calea trecerii sângelui din camere ale inimii în vase de sânge - exemplu stenoza aortică, sau de treceri de cantităţi de sânge dintr-o cavitate în alta pentru că nişte structuri ce le despart, numite valve cardiace se îmbolnăvesc şi nu se mai închid cum trebuie, de exemplu insuficienţa mitrală. Oboseala mai are o cauză importantă atunci când muşchiul inimii este el însuşi afectat, deşi este bine hrănit, cum se întâmplă în cardiomiopatii.

Palpitaţiile sunt expresia unor modificări în circuitele electrice ale inimii, manifestate fie prin puls accelerat, regulat sau neregulat, fie prin pauze, sau prin puls scăzut, cu ameţeli şi uneori senzaţie de leşin.

Cea mai frecventa afecţiune asociată şi cu unele din cele de mai sus este hipertensiunea arterială, iar când inima nu mai poate face faţă atâtor afecţiuni vorbim despre insuficienţă cardiacă.

Pe aceeaşi temă:

Topul alimentelor menţionate în Biblie. Lista animalelor interzise la consum

Dr. Mădălina Răducanu, specialistă în ortodonţie şi ortopedie dento-facială: „Gama aparatelor dentare este vastă, cele clasice sunt înlocuite de cele invizibile“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite