Mamaia, singura staţiune de pe litoral unde se mai plăteşte parcarea publică. O zi de parcare, cât una de cazare UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcare în staţiunea Mamaia foto: primăria Constanţa
Parcare în staţiunea Mamaia foto: primăria Constanţa

Staţiunea Mamaia a rămas singurul loc de pe litoralul românesc unde se mai plăteşte parcarea publică. Aici, conform tarifelor impuse de Consiliul Local Constanţa, ora de parcare costă 4 lei, iar un turist achită pentru 24 de ore suma de 94 de lei (o jumătate de oră este gratuită), un preţ mult prea mare, spun hotelierii.

UPDATE ora 11.20 Primarul municipiului Constanţa a anunţat într-o conferinţă de presă că va propune amendarea de către Consiliul Local a Regulamentului Parcărilor în sensul în care parcarea în Constanţa, inclusiv Mamaia, să fie gratuită între orele 22.00 - 8.00. Astfel, un turist va plăti pentru o zi de parcare suma de 54 de lei.

Numărul turiştilor care au ajuns pe litoral, în staţiunea Mamaia, este mic faţă de perioade similare din anii trecuţi. Patronatele din turism explică acest lucru arătând cu degetul către preţurile majorate la utilităţi şi alte produse, dar şi către Primăria Constanţa care a menţinut şi în această vară acelaşi tarif mare la parcările publice de aici (aproximativ 7.000 de locuri de parcare).

„Mulţi turişti le-au transmis hotelierilor că sunt nevoiţi să îşi lase bagajele la hotel şi apoi merg cu maşina până în Constanţa, pentru a găsi locuri gratuite pe străzi secundare. Este un deranj suplimentar pentru oaspeţii care ajung la mare şi ar trebui să aibă o vacanţă lipsită de griji, nu să caute soluţii pentru parcarea maşinii. De asemenea, mulţi turişti şi-au anulat rezervările pe care le aveau la hoteluri din Mamaia şi s-au orientat către staţiuni din sudul litoralului”, spune Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa. 

În schimb, Primăria Constanţa susţine că regulamentul parcărilor publice adoptat de Consiliul Local Constanţa permite hotelierilor să închirieze un loc de parcare în schimbul a 499 de lei/lună. „Astfel printr-un calcul simplu, locul de parcare pe zi ar costa 17 lei şi nu 96 lei cât sunt nevoiţi să plătească în prezent turiştii care şi-au rezervat o vacanţă la Mamaia”, spun reprezentanţii primăriei. 

Doar că această „ofertă” nu este pe placul hotelierilor care spun că aceste parcări sunt la o distanţă mare faţă de hoteluri, nu în apropierea acestora, iar pentru a implementa acest sistem, hotelul trebuie să angajeze un valet care să preia maşinile spre/dinspre parcare, deoarece turiştii vin cu multe bagaje. Apoi, parcarea trebuie să fie delimitată şi păzită de către hotel.

Mamaia Nord şi sudul litoralului, fără taxe de parcare

În timp ce hotelierii din Mamaia şi Primăria Constanţa se contrează pe tema tarifului la parcare, Consiliul Local Mangalia a decis joi, 14 iulie, să suspende pe parcursul acestui sezon aplicarea tarifului pentru parcările publice din Neptun-Olimp, Venus, Saturn, Jupiter, Cap Aurora şi municipiul Mangalia. 

„Am luat această decizie, pentru a impulsiona sezonul turistic şi pentru a încuraja cât mai mulţi turişti să petreacă vacanţele în staţiunile Mangaliei, fără a mai avea grija de a plăti locul de parcare, indiferent unde aleg să lase maşina, în parcările publice din oraş şi staţiuni”, a declarat primarul Radu Cristian.

În Eforie (Nord şi Sud), administraţia locală nu a impus nici un tarif pentru parcările publice, la fel cum nu a făcut-o nici administraţia oraşului Năvodari pentru zona de litoral situată în Mamaia Nord. 

„Noi am avut oferte de cazare cu 100 de lei pe noapte, aproape cât costă o zi de parcare la Mamaia. Fenomenul la care asistăm este, în esenţă, o <<deplasare a plăcilor tectonice>> pentru că în vreme ce la Mamaia se cazează mai puţini turişti, creşte numărul celor care aleg sudul litoralului, Eforie Nord fiind staţiunea cea mai solicitată”, spune Ionuţ Nedea, preşedintele litoralulromanesc.ro

Vă recomandăm şi: 

Litoralul românesc ar putea avea plaje publice. „E anormal ca un şezlong să coste cât o noapte de cazare”

De ce evită turiştii să meargă în Mamaia. Sudul litoralului revine în preferinţe

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite