Iustin Petcu, cel mai bun matematician din lume la vârsta lui. Sora lui, Sofia, este și ea campioană la matematică mentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiețelul din Năvodari uimește de fiecare dată când apare la o olimpiadă sau competiție internațională de matematică mentală, unde a obținut mai multe medalii de aur pentru România.

Iustin Petcu FOTO Antonia Ispas
Iustin Petcu FOTO Antonia Ispas

Iustin Petcu are doar 8 ani și este elev la Școala Generală „Tudor Arghezi" din Năvodari (Constanța).

Ultima sa performanță este locul I la concursul național de aritmetică mentală desfășurat la Istanbul. În anul 2022 a câștigat premiul I la Olimpiada de Matematică pentru clasa a I-a în Cairo - Egipt, 2022, apoi a participat la competiții internaționale în Dubai, Coreea, Egipt, apoi Olanda și recent, în Turcia. Peste tot, participanții s-au mirat de performanțele micului român.

Olimpiada de la Cairo VIDEO Viorel Petcu

Băiețelul face matematică de la cinci ani și jumătate și deja are un dulăpior plin de diplome și trofee, pe care le colecționează cu mândrie. Povestește cu inocență că a vrut să facă matematică deoarece a vrut să se ia la întrecere pe sora sa, cu șase ani mai mare, de asemenea campioană națională și internațională: o privea cu admirație și a vrut să fie ca ea.

„Pe mine m-a motivat sora mea și m-a învățat cum să fac aceste calcule atât de rapid, în minte, fără hârtie și creion. Secretul, când lucrăm cu adunări cu sute, este că trebuie să ne bazăm prima dată pe primele două numere și abia după aceea pe ultimul număr", ne învață Iustin Petcu.

Băiețelul spune că familia este principalul sau meditator și susținător și că se antrenează în fiecare zi cu sora sa, dar și cu părinții săi, care sunt cât se poate de mândri de el.

„Trebuie alocat timp, ca părinte. În momentul în care nu aloci timp și căutăm scuze că nu am timp astăzi, nu am timp mâine, cred că nici ei, copiii nu pot obține performanță cu adevărat", spune Iulian Viorel Petcu, tatăl lui Iustin.

Și în școală, Iustin este extrem de apreciat și i se prevede un viitor strălucit.

„Cel mai mult admir la el că are această capacitate de a trece peste obstacole foarte ușor: denotă nu numai inteligentă, o putere, o capacitate mare de adaptare mentală", spune Elena Duță, învățătoarea sa.

Pe viitor, Iustin, susținut de părinții săi, ar vrea să studieze în străinătate, acolo unde sunt programe universitare mai aplicate și exista perspective de angajare atractive după studii.

„Gimnaziul și liceul le va face în România, deoarece învățământul nostru este, cred eu, mult mai performant decât în străinătate. Nivelul lor universitar este mai ridicat însă, așa că planul este că abia după bacalaureat să ne gândim la studii în străinătate", spune tatăl lui.

După ultimul succes de la Istanbul, Iustin Ștefan se pregătește acum pentru următorul concurs internațional, organizat la începutul lunii mai, în Dubai, unde va participa împreună cu sora sa, Sofia Petcu, fiecare la categoria sa de vârstă.

Sofia are 13 ani și până la această vârstă a adunat deja un palmares de peste zece medalii și trofee la competițiile naționale și internaționale din Egipt, Turcia, Olanda si India la care a participat și este, de un an, lider de clasament al Olimpiadei Internaționale de Aritmetică Mentală Horus, lună de lună, la categoria profesioniști. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite