ÎPS Teodosie, despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuia mai multă înţelepciune de ambele părţi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie arhiepiscopul Tomisului în emisiune la Radio Dobrogea Sursa Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului consideră că atât Rusia, cât şi Ucraina, sunt de vină pentru războiul declanşat joi, 24 februarie 2022. Ierarhul şi-a argumentat opinia.

Ierarhul Tomisului, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie, este de părere că ambele ţări aflate în conflictul de la graniţa României sunt responsabil de război. 

Opinia arhiepiscopului - care în trecut, s-a exprimat apreciativ la adresa lui Vladimir Putin, cel mai mare ctitor de la Athos - a fost făcută publică în seara de joi, 24 februarie, ora 19.05, la emisiunea „Dialog duhovnicesc“ de la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului. 

„Este un război între două ţări-surori, cu aceeaşi limbă. Nici un război nu este justificat. Uciderea semenilor în numele unor ambiţii nu este o dreptate, ci este o înfierbântare şi o ambiţie. 

Pe de altă parte trebuie să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, răbdare şi înţelepciune. Că dacă acestea erau de ambele părţi, nu s-ar fi ajuns aici, nu s-ar fi produs tensiuni între cele două ţări. Mânia şi iuţimea sunt păcate“, a precizat Teodosie, întrebat de realizatorul Eugen Tănăsescu, în faţa întrebărilor transmise de ascultătorii Radio Dobrogea. 

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, într-o emisiune la Radio Dobrogea

„Adevărul” a solicitat o poziţie oficială a BOR privind afirmaţiile făcute de ÎPS Teodosie referitoare la un politician controversat. „Asa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte sa se pronunţe „sui generis” inclusiv pe unele teme extrabisericeşti. În virtutea autonomiei eparhiale pe care alege să o folosească uneori în mod original, are desigur dreptul să se exprime public pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. BOR comunică public în plan decizional şi pe teme fundamentale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, care a punctat că Arhiepiscopia Tomisului poate da cel mai bine explicaţiile necesare.

Vă mai recomandăm: 

LIVE TEXT | Ruşii au preluat controlul bazei aeriene Antonov, de lângă Kiev. Ucraina cere UE sisteme de apărare aeriană şi antirachetă 

Fost şef al Armatei, despre riscurile României după invadarea Ucrainei: Vom deveni stat de frontieră cu Federaţia Rusă

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite