Forțele Navale Române, despre distrugerea barajului de pe Nipru: „Impact zero pentru România”

0
Publicat:

Distrugerea barajului de pe Nipru a avut impact zero pentru România și nu au fost observate poluări în sectorul maritim românesc din Marea Neagră, arată Forțele Navale Române.

Litoralul românesc. FOTO Călin Gavrilaș
Litoralul românesc. FOTO Călin Gavrilaș

După distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru, de la Nova Kahovka, de către Federația Rusă (5/6 iunie),specialiștii Forțelor Navale Române de la Direcția Hidrografică Maritimă au monitorizat, cu atenție, situația deplasării maselor de apă din nord-vestul Mării Negre, în scopul realizării predicțiilor privind apariția pericolului de mine în zona litoralului românesc, precizează Statul Major al Forțelor Navale (SMFN), vineri, 7 iulie, într-un comunicat, citat de CTnews.

„Nu au fost observate consecințe, ca efect direct al poluării de pe Nipru cu ulei tip mineral sau petrolier, în sectorul maritim românesc din Marea Neagră”, arată SMFN.

Debitul mare al Dunării perioada 12 – 26 iunie a împiedicat ca posibile cantități de poluant să ajungă în zona de mică adâncime a litoralului românesc.

Fenomenul de înflorire a algelor, observat în imaginile satelitare analizate, este efectul nutrienților care au fost aduși de Dunăre.

Este posibil sca în zona de mare adâncime a Mării Negre să se înregistreze concentrații mai ridicate de nitrați și nitriți, cu proveniență din Nipru, dar acestea s-au combinat cu concentrațiile aduse de Dunăre, potrivit comunicatului.

„Nu a avut impact pentru sectorul maritim românesc”

O mare parte din unda (pana) de poluant s-a concentrat în zona de mică adâncime (Odessa), care a fost direcționată spre țărmul ucrainean, în proporție semnificativă, arată ultimele observații satelitare și din estimări,

„Datorită debitului mare al Dunării, înregistrat în luna iunie la gurile de vărsare, pericolul de poluare cauzat de distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru nu a avut impact pentru sectorul maritim românesc din Marea Neagră. Unda de poluant a rămas concentrată în zona Golfului Nipru – Odessa, iar dispersia acesteia s-a produs în zona Odessa, sub formă de evantai. Direcția generală a curenților marini de suprafață pentru zona Nipru – Odessa este, preponderent, de la sud la nord, prezentând un vârtej anticiclonic la gura de vărsare a Niprului și două vârtejuri anticiclonice la gura de vărsare a Dunării, unul orientat spre Odessa, altul spre Sfântu Gheorghe, datorită distribuției de evantai la gurile de vărsare ale Dunării”, arată documentul citat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite