Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia. 

image

Dacă anul trecut valurile au erodat plaja înnisipată din stațiunea Mamaia, creând diferențe de 10 metri înălțime între mal și apă, acum situația s-a schimbat.

După ultima furtună de cod roșu, de sâmbătă, constănțenii au constatat uimiți că marea s-a retras atât de mult, încât poate fi comparată cu Marea Mediterană la reflux. În unele zone din stațiune apa nici măcar nu mai atinge digurile, care au rămas golașe, cu scoici pe ele, deși cu câteva zile înainte abia țineau în frâu valurile furioase.

Nisipul ud, din zonele unde acoperite de apă înainte, este atât de neted încât, dacă nu ai fi știut peisajul de dinainte de furtună, nici nu ai fi bănuit că acolo a fost vreodată fundul mării. Fenomenul este mai ușor vizibil la intrarea în stațiunea Mamaia, acolo unde nu există multe construcții. 

image

„În perioada 26-27 noiembrie a.c. am avut o furtună extrem de mare în Marea Neagră care a determinat împingerea maselor de apă din zona litoralului românesc și acest fenomen s-a suprapus cu un vânt puternic din zona de vest. În general în astfel de situații care împing apele și vânt din direcția vest scade nivelul marii. Este un fenomen care s-a mai întâmplat și în trecut, un fenomen care durează în funcție de condițiile meteo și care generează o expunere a acestor zone de mică adâncime, această retragere a mării care este un fenomen destul de rar la noi. Nu este ceva alarmant: doar că situația actuală a fost această furtună mai rar întâlnită, cu valuri foarte mari și care a afectat destul de mult Marea Neagră, mai ales în est, în zona Rusiei, Soci și alte orașe din zona dar și Crimeea și Georgia” a explicat Radu Timofte, directorul Institutului Național de Cercetare si Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”. 

În Rusia fenomenul s-a manifestat invers, din cauza direcției vântului: valurile au ieșit din matcă si au distrus, pe sute de metri, tot ce se afla pe plaja si faleza din Soci, acționând ca un veritabil tsunami.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite