Dovada că Mircea Dumitru, fost ministru al Învăţământului, a semnat un angajament cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIrcea Dumitru
MIrcea Dumitru

Mircea Dumitru, fostul ministru al Învăţământului, a fost recrutat, pe vremea când era student, de către Securitate, în scopul încadrării informative a studenţilor din Facultatea de Filosofie, se arată într-o adeverinţă eliberată de către CNSAS.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a eliberat Adeverinţa nr. 2065/ 22 iunie 2017 prin care se stabileşte faptul că lui Mircea Dumitru, fost ministru al Învăţământului, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii. 

Conform legii, „calitatea de colaborator nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“.

Totuşi, la CNSAS, se află dosarul R 79832, „prin care domnul Mircea Dumitru a fost recrutat de Securitate în scopul încadrării informative a studenţilor din Facultatea de Filosofie din Bucureşti şi a semnat la data de 23.10.1980 un angajament olograf, fiindu-i atribui numele conspirativ NEGULESCU II.“

La fila 5 din dosar, se arată în adeverinţa eliberată de CNSAS, se regăseşte o notă de relaţii nedatată, olografă, în care domnul Dumitru Mircea a declarat că «Mă aflu în relaţii mai apropiate cu Ş.M., S.M., C.L.F., O.I.R.». La fila 9 a aceluiaşi dosar este arhivat un plan de dirijare a sursei NEGULESCU, întocmit la data de 19.04.1983 de către cpt. Danilevici Dumitru din cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti, document în care se consemnează propunerea de folosire a sursei pe lângă studentul chilian V.O.D.M., „în scopul realizării următoarelor sarcini: stabilirea relaţiilor pe care şi le-a creat în rândul studenţilor români şi străini din cadrul facultăţii, poziţia actuală a cetăţeanului chilian faţă de politica partidului şi statului nostru, dacă şi în prezent face comentarii negative la adresa ţării noastre. În funcţie de evoluţia situaţiei operative în caz, Negulescu va fi dirijat cu noi sarcini concrete“.

Cpt. Danilevici Dumitru a întocmit şi două note de analiză privind pe colaboratorul Negulescu, în care a consemnat: „Până în prezent, Negulescu a avut un aport informativ scăzut, furnizând doar 5 note informative cu valoare pentru organele de securitate“, „Pe perioada colaborării a dat dovadă de solicitudine, furnizând informaţii utile muncii noastre“. 

În octombrie 2016, după ce Adevărul a publicat pe surse faptul că miniistrul a avut un angajament de colaborare cu Securitatea, el a declarat: „Resping orice fel de acuzaţie care mi-a fost adusă că aş fi fost membru al securităţii. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului regimului comunist, nu am semnat niciun angajament, documentele nu sunt produse de mine”, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că în  2007 a avut o discuţie cu membri ai CNSAS, prilejuită de faptul că presa a cerut o verificare a sa. „În urma discuţiilor, am fost chemat, solicitat să am un dialog cu membri ai CNSAS, am dat un document scris, holograf, pentru a se putea face o expertiză grafologică, rezultatul este acela care se află în dosarul meu personal de la Universitatea din Bucureşti, e vorba de o decizie dată în 2007. Decizia spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent colaborator al poliţiei politice comuniste”, a completat Dumitru, precizând că a solicitat CNSAS să vină cu un punct de vedere oficial referitor la statutul său.

„Ceea ce s-a întâmplat este o calomnie la adresa mea, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare în spaţiul public. M-am angajat să militez pentru anumite principii clare, principalul fiind acela al apărării integrităţii. Ceea ce am făcut cu sigurnaţă că a deranjat pe multă lume. Nu îmi vor înfrânge dorinţa de a avea un sistem public mai curat”, a conchis oficialul. 

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Educaţiei ar fi semnat un angajament cu Securitatea. Mircea Dumitru: „Nu am avut nici un contact cu fosta Securitate“

DOCUMENT Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: „Este o calomnie grosolană. Nu am avut nicio legătură cu fosta Securitate”

ConstanţaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite