Copil de 13 ani, omorât cu lovituri de MMA. Criminalul va sta doi ani într-un centru de detenție

0
Publicat:

Andrei, un copil de 13 ani, a fost omorât în bătaie, în plină zi, pe o stradă din Mangalia, în februarie 2020. La finalul anului 2022, magistrații au dat sentința definitivă în cazul de omor.

Lovitură de pumn FOTO: Unsplash
Lovitură de pumn FOTO: Unsplash

Cel care l-a bătut pe Andrei este Marian, un tânăr care atunci avea 15 ani, practicant de arte marțiale. Între cei doi exista o stare de tensiune care pleca de la o fată. Pe 1 februarie 2022, la ora 13.30, stabiliseră să-și „regleze conturile”. Doar că atunci când Andrei a ajuns pe Bulevardul 1 Decembrie din Mangalia s-a trezit sub o ploaie de lovituri. A ajuns în stare gravă la spital, iar pe 12 martie 2020 a murit.

Criminalul a fost condamnat să stea cinci ani într-un centru de detenție pentru săvârșirea infracțiunilor de omor și tulburarea liniștii publice. Din pedeapsă se scad cei aproape trei ani petrecuți în arest la domiciliu, urmând ca Marian să mai stea închis doar doi ani. Ca daune morale, judecătorii au stabilit să plătească suma totală de 170.000 de euro la care au adăugat și daune materiale în valoare de 10.000 de euro.

Din mesajele transmise între cei doi tineri pe telefoanele mobile, înainte de momentul întâlnirii, s-a stabilit că starea conflictuală între cei doi a debutat de la o fată. Atât inculpatul, cât şi victima, s-au jignit reciproc şi s-au provocat la bătaie în mod constant, inclusiv în ziua incidentului care a condus la decesul victimei.

Omorât cu lovituri de MMA

Inculpatul i-a aplicat victimei lovituri puternice cu pumnii, ceea ce a făcut ca aceasta să se dezechilibreze şi să cadă. Deşi victima era deja căzută la sol în poziţia şezând şi cu capul plecat, inculpatul a continuat să o lovească cu aceeaşi forţă în zona cervicală, repetând loviturile în zona respectivă, până când a rămas inconştientă la pământ”, spun judecătorii în motivarea sentinței.

Marian era practicant de arte marțiale, iar loviturile aplicate lui Andrei au fost „specifice MMA” (Mixed Martial Arts), au arătat anchetatorii. Aceștia s-au folosit de expertiza extrajudiciară tehnică a unui specialist în artele marțiale.

Imediat după conflict, Andrei a fost dus de urgență la spital cu hemoragie meningo-cerebrală consecutivă unei fisuri de arteră vertebrală dreaptă, prognostic rezervat. După 40 de zile, băiatul a murit din cauza encefalopatiei hipoxice, urmare stopurilor cardio-respiratorii, evoluția unei fisuri posttraumatice de arteră vertebrală dreaptă cu hemoragie meningo-cerebrală şi edem cerebral consecutiv.

În referatul de evaluare psiho-socială întocmit de către Serviciul de Probaţiune Constanţa s-a susținut că Marian nu posedă o bună capacitate de a analiza consecințele propriului comportament, are un nivel crescut de impulsivitate, dă dovadă de teribilismul specific vârstei și a îmbrățișat modelul oferit de membrii familiei cu privire la respectarea normelor sociale şi comportamentale de tip agresiv.

„În ciuda vârstei (15 ani la momentul săvârșirii faptei), indică un grad ridicat de periculozitate a inculpatului, acesta antrenându-se la o sală de lupte şi premeditând atacul asupra persoanei vătămate, chiar dacă nu a intenționat să îl ucidă, totuși reiese fără echivoc că în percepția sa se impunea să îi aplice a corecţie serioasă, aspecte ce creează convingerea că inculpatul are o capacitate redusă de autocontrol şi o predispoziţie înspre reacţii violente, ce în cazul de faţă au degenerat”, spun judecătorii.

Judecătorii nu cred în centrele de detenție

Cu toate acestea, atunci când s-a dat sentința, magistrații au ținut cont de faptul că Marian nu era cunoscut ca minor infractor, fiind la primul conflict cu legea penală, și că era școlarizat la data comiterii faptelor.

Deși procurorii ceruseră în apel ca sentința să fie modificată, în sensul majorării acesteia, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au păstrat condamnare de cinci ani într-un centru de detenție.

Curtea consideră că această soluţie nu are nici un beneficiu, luând în considerare că inculpatul avea vârsta de 15 ani la momentul săvârşirii faptei, a declarat că îi pare rău pentru cele întâmplate şi a avut o poziţie procesuală relativ corectă, recunoscând per ansamblu săvârşirea faptei. Oricum internarea într-un centru de detenţie va avea şi un impact negativ asupra dezvoltării sale viitoare, cel puţin la nivel psihologic, urmând a fi extras din familie, departe de tot ceea ce îi era familiar până acum, astfel că măsura educativă şi durata acesteia trebuie să respecte proporţionalitatea între interesul individual al minorului şi interesul general al protecţiei sociale”, explică judecătorii Curții de Apel Constanța.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite