Constanţa: Ion Bordeianu, chirurgul plastician care a lucrat pe şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a ales meseria ca să afle de ce i-a murit tatăl; în studenţie a lucrat pe şantier să-şi întreţină familia; a supravieţuit cancerului. Cariera îmbrăţişată şi-a ales-o de mic.

„Am rămas fără tată la vârsta de un an şi probabil că şi componenta psiho-socială a acţionat asupra opţiunii mele, pentru că am crezut că pot să aflu de ce a murit tatăl meu la vârsta de 39-40 de ani“, povesteşte el.

Era decis să aleagă profesia de doctor din clasa a V-a. A absolvit liceul din Câmpulung Muscel şi şi-a îndreptat paşii spre Medicină Generală, însă până să profeseze a lucrat în toate vacanţele, cot la cot cu muncitorii, pe şantier.

„N-aveam bani din altă parte. Mama nu avea serviciu şi mai aveam şi o soră mai mare. Ne-a crescut pe amândoi foarte greu“, îşi aminteşte Bordeianu. Abia din anul III de facultate şi-a desfăşurat activitatea ca asistent medical de noapte, ceea ce l-a ajutat foarte mult în practica medicală ulterioară.

Ar fi dorit s-o aibă alături pe mama sa

Când nu se află în spital, se plimbă. Dr. Bordeianu spune că merge pe jos cel puţin jumătate o oră pe zi pentru că din anul 2004, de când a fost operat de cancer pulmonar, nu mai are voie să meargă la sală. Medicul relatează cu multă emoţie momentele petrecute în tinereţe, dar mai presus de orice spune că şi-ar fi dorit să trăiască alături de mama sa după terminarea facultăţii.

„Aş fi vrut s-o ajut din toate punctele de vedere, pentru că ştiu că era tare mândră de mine că am ajuns doctor, mai ales din cauza faptului că eram printre cele mai sărace familii din comună“, spune chirurgul.

Un alt moment care i-a rămas întipărit în memorie este cutremurul din 1977, când era medic secundar în Bucureşti şi a făcut traseul pe jos de la Operetă până la Piaţa 1 Mai, unde era spitalul, la numai zece minute după terminarea cutremurului.

Un alt caz care l-a impresionat este al unui bărbat care lucra să repare un camion şi care a atins din greşeală ceva la cutia de viteză şi i-au trecut roţile din spate ale camionului peste bazin. „A făcut o cangrenă extensivă, pentru că a suferit o smulgere de rect. Cu toate acestea, omul încă trăieşte şi face taximetrie de câţiva ani“, a declarat medicul.

„Studenţii nu pun suflet în ceea ce fac“

În afara muncii la spital, din anul 2003 este şi profesor universitar la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa.
 Întrebat ce părere are despre actuala generaţie de medici rezidenţi şi studenţi medicinişti, Bordeianu consideră că în rândul tinerilor există o lipsă de cultură generală, pentru că majoritatea învaţă de pe Internet.

„Internetul nu-ţi poate oferi decât nişte rezumate ale unor lucruri, pe care dacă nu le legi, sunt ca un castel care n-are fundaţie. Tinerii din ziua de azi nu simt pic de pasiune pentru ceea ce fac. Marea majoritate fac această meseria doar pentru aspectele ei sociale şi materiale, să le spună lumea «domnu’ doctor». Sunt şi tineri care pun însă suflet în ceea ce fac, dar aceştia sunt puţini şi sunt în general copii amărâţi din mediul rural, care ştiu să aprecieze saltul pe care l-au făcut“.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite