30 de ani de la inaugurarea Magistralei Albastre. Proiectantul Canalului Dunăre - Marea Neagră a fost premiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoare importantă pentru foştii şi actualii angajaţi ai Canalelor Navigabile FOTO M.I.
Sărbătoare importantă pentru foştii şi actualii angajaţi ai Canalelor Navigabile FOTO M.I.

Foşti muncitori şi ingineri care au lucrat la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră s-au întâlnit pe 15 mai 2014, după 30 de ani de la inaugurarea lui.

Canalul Dunăre – Marea Neagră este al cincilea ca mărime din lume, pe primul loc fiind cel din Panama. Are o adâncime de 7 meri, şi o lăţime cuprinsă între 70 şi 120 de metri.

Pe parcursul realizării lui, la Canalul Dunăre - Marea Neagră au lucrat peste 1.000 de ingineri şi s-au întocmit 35.000 de proiecte.

La Magistrala Albastră au lucrat un milion şi jumătate de oameni: militari şi civili.

Directorul companiei, Daniel Georgescu, a acordat mai multe diplome în semn de recunoştinţă pentru munca lor. La festivitate a fost prezent şi Constantin Avădanei, de 87 de ani, proiectantul Magistralei Albastre. Era inginer la IPTANA Bucureşti când a primit sarcina de partid de poiecta colosul.

image

Constantin Avădanei, proiectantul canalului

Proiectarea a început pe data de 9 iulie 1973. Iniţial, echipa a fost formată din 182 de ingineri ai Institutului de Proiectări Bucureşti, iar după doi ani erau 215 ingineri şi tehnicieni. „După faza proiectării, timp de trei zile pe săptămână participam la execuţia lucrărilor, asta până pe 24 mai 1984, când s-a deschis navigaţia pe canal. Pot să vă mai spun că gradul de mecanizare era de 98%“, a spus el.

La ridicarea canalului au lucrat militari, dar şi formaţiuni civile. Canalul era construit de 9 grupe de şantiere. S-au făcut 301 milioane de metri cubi excavaţii, din care 294 milioane metri cubi pentru canal şi restul pentru lucrări conexe: rampe, poduri, îşi aminteşte cu exactitate fostul proiectant.


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite