VIDEO Protest la Cluj. Participant la discuţiile cu Iohannis: „a fost propagată o informaţie greşită şi periculoasă despre referendum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva zeci de clujeni au protestat la Cluj. FOTO: Arhivă/Remus Florescu
Câteva zeci de clujeni au protestat la Cluj. FOTO: Arhivă/Remus Florescu

Câteva zeci de clujenii au participat sâmbătă, de la 18.00, la un nou protest faţă de guvernarea PSD. Unul dintre membrii societăţii civile care au participat la consultarea iniţiată de preşedintele Iohannis a explicat care sunt efectele referendumului.

Câteva zeci de clujeni au participat la protestul anunţat sâmbătă seara. Oamenii au scandat: „Jos Guvernul”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „Liviu Dragnea nu uita, ţara asta nu-i a ta”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”. 

Timp de circa o oră, protestatarii au scandat şi au vorbit în Piaţa Unirii din centrul oraşului. Apoi, s-a pornit la un marş pe Bulevardul Eroilor pânăa la Prefectură, unde au continuat scandările. 

Un protestatar a explicat de ce e important ca românii să meargă la referendum: 

De ce a dorit Iohannis să se întâlnească cu societatea civilă

Ligia Măhălean, unul dintre co-fondatorii grupului de iniţiativă civică Umbrela anticorupţie, care a fost la consultarea cu preşedintele Klaus

Iohannis a explicat celor prezenţi: 

„În 26 mai o să avem referendum în paralel cu alegerile europarlamentare. Preşedintele părea destul de sigur pe el şi stăpân pe modul în care va fi gestionat referendumul. Întrebarea va fi una simplă, care să poată fi discutată în orice mediu, din vârful satului până în oraşele mari. Preşedintele voia să se asigure că societatea civilă doreşte referendum, iar acum că va fi organizat, că are susţinerea noastră, asta însemnând să mergem la vot şi să îndemnăm pe cei din jur să meargă la vot. Asta nu înseamnă că le vom spune ce să voteze”

De ce e important referendumul: „Din acel moment e blocată orice acţiune în direcţia opusă voinţei poporului”

 

Ligia Măhălean a subliniat de ce este important ca oamenii să participe la referendum:

„S-a propagat o informaţie foarte greşită şi periculoasă, anume că referendumul consultativ nu are efect. Motivul ar fi acel referendum din 2009 cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300. Referendumul consultativ, spre deosebire de cele care modifică Constituţia, nu are ca efect obligarea Parlamentului sau a Guvernului de a-i transpune rezultatul în lege. Însă nu  poate fi legiferat nimic contra acestui rezultat. Vă dau un exemplu: dacă întrebarea va fi: Sunteţi de acord cu înăsprirea sancţiunilor pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate? Dacă cetăţenii votează „Da”, iar referendumul e validat,  nu putem obliga parlamentul să dea pedepse mai mari pentru infracţiunile de corupţie, dar ei nu pot face nimic nici ca să relaxeze legislaţia. Din acel moment e blocată orice acţiune în direcţia opusă voinţei poporului. Conform Constituţiei voinţa cetăţeanului e suverană. E foarte important să fie chestia asta explicată. Oamenii trebuie  să înţeleagă că votul lor are efect.” 

„Acum 2 ani si 3 luni, actuala coalitie formata din PSD-ALDE a ajuns la guvernare. Prioritatea lor a devenit clară odată cu OUG 13.

Prioritatea lor nu a fost nici o clipa dezvoltarea Romaniei, a educaţiei, a sistemului de sanatate sau a infrastructurii, ci scaparea infractorilor din partidul lor.

De 2 ani, ei lupta pentru a-i scapa pe condamnati si inculpati de dosare, mai ales pe cei din fruntea partidului cum sunt Dragnea, Valcov, Radulescu si altii.

De asemenea, incearca sa isi subordoneze justitia prin modificarea legilor cheie care garanteaza independenta acesteia. Tot de atunci noi luptam sa ii oprim.

Acum insa, ne apropiem in mod concret de punctul culminant  al luptei pentru ca Romania sa ramana un stat de drept, cu o justitie independenta si o directie proeuropeana. 

In zilele urmatoare, Tudorel Toader pregateste 2 OUG uri cu privire la completele de 5 judecatori si promulgarea modificarilor la Codurile Penale. 

Liviu Dragnea nu mai are timp. In 15 aprilie sunt toate sansele ca procesul lui sa se incheie. 

In 15 Aprilie 2019, judecatorii au dat un nou termen in dosarul DGASPC Teleorman. 

In 14 Aprilie 2019 a fost stabilit si primul termen al apelului în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru corupţie de către completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În urma „reformelor” din ultimii doi ani, printre care şi modificările aduse prin OUG nr. 7/2019, care duc la subordonarea politică a justiţiei, care au pus în pericol statul de drept şi integritatea funcţiei publice, solicităm demisia imediată a preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi a ministrului Justiţiei Tudorel.

In 30 martie, ne vedem alaturi de restul tarii in strada pentru ceea ce poate fi protestul nostru decisiv!”  

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite