VIDEO Câteva zeci de clujeni la comemorarea tragediei din Colectiv. Sora unei victime: „Din păcate azi se poate întâmpla un nou Colectiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 50 de clujeni au participat la evenimentul de comemorare a doi ani de la tragedia de la Colectiv. Organizatorii evenimentului spun că oamenii nu trebuie să uite ce s-a întâmplat, iar vinovaţii trebuie pedepsiţi, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple niciodată.

Clujenii au adus flori la Monumentul Memorandiştilor din  centrul Clujului, au aprins o lumânare şi s-au rugat pentru victimele de la Colectiv. Evenimentul a început în jurul orei 18.00 şi a ţinut circa o oră şi jumătate. 

Dana Peca, activistă în grupul informal Umbrela Anticorupţie, organizatorul evenimentului, ne-a spus că oamenii nu trebuie să  uite ce s-a întâmplat la Colectiv, pentru că dacă uităm, o astfel de tragedie se poate repeta.  

Coca Vieru, sora unei victime a incendiului din clubul bucureştean, susţine că în continuare nu există măsuri coerente de intervenţie în situaţii similare, în continuare sunt locuri publice care nu au autorizaţii ISU sau sunt autorizate în mod greşit, în continuare nu s-au găsit vinovaţii.   

Sora unei victime din Colectiv: „din păcate la ora actuală e posibil un nou Colectiv”

„Vă reamintim că în urma incendiului, 26 dintre persoanele care se aflau în club au decedat pe loc, iar altele în drum spre spital, ca urmare a arsurilor provocate sau a intoxicatiei cu fum/otrăvirii cu cianuri şi alte substanţe. Au urmat încă 37 de decese. Incendiul din Colectiv a ucis în total 65 de oameni şi a mutilat pe viaţă, fizic şi sufleteşte, încă alte câteva sute (victime şi familiile lor).

Evenimentul comemorativ va consta în depunerea de flori şi candele în Piaţa Unirii, audierea unei piese muzicale devenită simbol al tragediei şi al luptei împotriva corupţiei, un moment de reculegere în cinstea tinerilor care şi-au pierdut viaţa, urmat de punctarea succintă a ceea ce s-a întâmplat în noaptea tragică şi de discuţii libere cu participaţii la comemorare”, arată organizatorii.

Cluj. Participant la comemorarea tragediei de la Colectiv: ”Din păcate, la ora actuală, e posibil un nou Colectiv”

Mesaj din partea organizatorului evenimentului, grupul informat Umbrela Anticorupţie, reprezentat de Coca Vieru

Organizatorul din Cluj al comemorării tragediei de la Colectiv: ”Să cultivăm empatia în spaţiul public”

Protest: „în continuare suntem în pericol în spaţiile publice”

Pe lângă obiectivul principal comemorativ, evenimentul are ca scop şi manifestarea protestului şi a dezaprobării faţă de faptul că, la doi ani de la tragedie, procesul pe rol nu se judecă încă. În continuare suntem în pericol în spaţiile publice, iar dotările spitalelor, ale secţiilor de arşi în primul rând, nu s-au îmbunătăţit prea mult. 

„La 2 ani de la Colectiv nu avem încă vinovaţi, iar dacă s-ar întruni condiţii similare, probabil că tragedia s-ar produce din nou, la indigo. Avem nevoie de vinovaţi ca să ştim cum au greşit, pentru ca alţii să nu greşească la fel. Avem nevoie de vinovaţi pentru ca alţi oameni să nu mai moară în aceleaşi condiţii. Şi pentru ca morţii noştri să nu fi murit în zadar”, se arată în comunicat. 

Mai puteţi citi:

Clujenii comemorează tragedia Colectiv: „Avem nevoie de vinovaţi pentru ca alţi oameni să nu moară în aceleaşi condiţii”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite