Untold 2019 bate record după record. Câţi oameni au participat în acest an la cel mai important festival din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns la cea de-a cincea ediţie, Untold a mai bifat câteva recorduri. Cel mai important festival din România şi din sud-estul Europei a crescut de la an la an din toate punctele de vedere.

Organizatorii au cheltuit în acest an 15 milioane de euro pentru ca totul să meargă bine, cu 3 milioane mai mult decât anul trecut. Untold ar fi generat în acest an cel puţin între 45 şi 50 de milioane de euro, bani care ajung la diverse companii din oraş, de la hoteluri la restaurante şi magazine. 

„Dacă este să luăm un număr de 90.000 de spectatori şi punem cam 500 de euro cheltuieli per total rezultă o sumă de 45 de milioane de euro care a intrat în oraş, cu tot cu chirii şi restul cheltuielilor. Untold contribuie la bugetul local şi aşa, dar şi prin renovarea parcului după festival”, a spus directorul de comunicare al festivalului, Edy Chereji.

Ce a fost în ultima seară

Şi line-up-ul, chiar dacă asemănător cu cel din ediţiile anterioare, a fost împrospătat prin aducerea lui Robbie Williams. Pentru europeni, britanicul a fost scump la vedere în acest an, în afara concertului de la Cluj mai având doar alte două apariţii live.

Imagine indisponibilă

Robbie Williams s-a declarat încântat de publicul de la Cluj. 

Robbie le-a oferit zecilor de mii de fani un show live incredibil, iar timp de mai bine de o oră şi jumătate i-a purtat prin hituri atât de cunoscute tuturor. Producţia a fost una impresionantă, cu zeci de instrumentişti, dansatori, backing-vocals, costume şi decoraţiuni.

Una din surprizele serii a fost momentul când Robbie Williams l-a invitat pe scenă pe tatăl, alături de care a interpretat o melodie. Profund impresionat de publicul festivalului, artistul britanic, a îngenunchiat pe scenă, mulţumind oamenilor prezenţi, pentru energia transmisă. La finele show-ului, fanii nu s-au putut despărţii de artist şi i-au aclamat numele minute în şir, aşa că artistul a revenit pe scenă şi a mai interpretat legendara  „My Way”, a lui Frank Sinatra.   

untold

Pe scena principală a festivalului au urcat. duminică, 4 august,  Kungs, Tinie Tempah, Nicky Romero, David Guetta şi Martin Garrix. Dj-ul francez, David Guetta a revenit la Cluj, după ce a fost prezent la prima ediţie a festivalului. Artistul s-a declarat impresionat de ceea ce a devenit Untold, în doar 5 ani. „Untold este incredibil ce ai devenit faţă de acum 4 ani când te-am văzut prima dată. România, eşti impresionantă şi te iubesc!”, a spus francezul.

 

Premieră la nivel mondial

Untold este primul festival de muzică din lume care a transmis live show-urile artiştilor într-o producţie multicameră 4K Ultra Hd HDR (high dinamic range), cu tehnică de filmare de 50 de cadre pe secundă. Asta înseamnă că imaginile transmise au o claritate impecabilă, oferind o experienţă cinematografică cu foarte multe detalii de culoare, luminozitate, realism, specifice producţiilor de film. O producţie similară va fi folosită în anul 2020, pentru transmiterea live a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo şi a campionatului de Formula 1.

untold

Untold a transmis show-urile de la Mainstage, Alchemy şi Galaxy, atât pe canalele proprii de facebook, instagram şi youtube, dar şi pe canalele partenerilor media naţionali şi internaţionali. În România, spectacolul de la Cluj a putut fi urmărit live pe KISS FM (radio şi online), dar şi pe Pro TV PLUS. Vineri noaptea şi duminică noaptea, Pro TV a transmis show-rile lui Armin van Buuren şi Robbie Williams. În străinatate show-urile de la Untold au fost preluate de către DJ MAG, MIXMAG şi CAPITAL FM.

Cum a fost Untold 2019

Organizatorii se aşteaptau la un record şi în privinţa numărului de spectator, ceea ce s-a şi întâmplat. Creşterea faţă de anul trecut a fost de aproximativ 5 . Potrivit datelor oficiale, este vorba de peste 372.000 de oameni participanţi. Spre comparaţie, anul trecut, când s-a stabilit ultimul record, au fost în total 355.000 de oameni.

Printre starurile care au urcat pe scenă pe durata ultimei ediţii a Untold, în acest an, au fost Robbie Williams, Armin Van Buuren, şi David Guetta. Cu ocazia Untold 2019, Armin a făcut un show special, la care a invitat mai mulţi muzicieni, inclusiv Orchesta Operei Naţionale Române de la Cluj. De altfel, DJ-ul olandez a demonstrat încă o dată că este cel mai iubit artist la acest festival.

Imagine indisponibilă

Armin nu şi-a dezamăgit nici de această dată fanii sosiţi la Cluj din toate colţurile lumii

Organizatorii au pus la dispoziţia fanilor un total de 10 scene, dedicate pentru diverse genuri muzicale. Într-un decor de basm, s-a optat pentru un nou sistem de iluminat, iar flăcările omniprezente i-au transpus pe cei prezenţi parcă într-o altă lume, într-un spectacol de lumină şi de culoare.

Imagine indisponibilă

Şi tot un spectacol de lumină şi de culoare, dar bazat pe lasere şi jocuri de lumini a pus stăpânire pe scenele amplasate în diverse zone ale parcului. Mai multe trupe de teatru stradal, printre care şi cunoscuta companie franceză Cie Carrabosse, i-au bine dispus pe festivalieri.

Ce va urma

Şi la ediţia următoare, în 2020, organizatorii vor avea din nou cel puţin un invitat surpriză, aşa cum a fost în acest an Robbie Williams. În plus, mulţi dintre cei prezenţi în lineup-ul din acest an se vor regăsi şi anul viitor, aşa cum a fost de fiecare dată cazul lui Armin Van Buuren, cel mai îndrăgit DJ care a fost nelipsit la cele cinci ediţii ale festivalului.

Citeşte şi

FOTO Mesajul postat de Robbie Williams pe Facebook după concertul de la Cluj. Ce spune despre România

Cine este tânăra pe care Robbie Williams a luat-o pe scena Untold şi i-a dedicat o piesă. Ce i-a spus starul britanic şi cum a reacţionat când a aflat că e căsătorită

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite