Un şomer clujean i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să-l eutanasieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Florea, un turdean de 58 de ani, a trimis Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului o cerere prin care solicită să fie eutanasiat pentru că-i este imposibil să se angajeze. Bărbatului a lucrat la Mechel Câmpia Turzii şi îi va expira în curând ajutorul de şomaj.

Mircea Florea a trimis ieri Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului o cerere prin care solicită să fie eutanasiat. Bărbatul, în vârstă de 58 de ani e din Turda şi are studii superioare, dar spune că i-a ajuns cuţitul la os: la vârsta pe care o are îi e imposibil să se mai angajeze, ca să-şi completeze vechimea în muncă, relatează ziuadecj.ro. El a fost disponibilizat de două ori în ultimii 4 ani: de la Nokia, în 2008 şi de la Mechel Service Câmpia Turzii în iunie 2012. El susţine că în tot anul în care a beneficiat de indemnizaţia de şomaj a încercat să-şi găsească un loc de muncă, ca să-şi poată completa vechimea - 3 ani, dar că e refuzat, pe motiv că e prea bătrân.

"Toată lumea e disperată"

"Toată lumea e disperată. Sunt 720 de persoane disponibilizate de la Mechel cărora li se va termina şomajul luna viitoare şi nu au ce să facă. Singura soluţie este combinatul social, pus pe picioare de Agenţia de Muncă, dar şi de la ei avem doar promisiuni.Sunt oamenii luaţi în evidenţă şi sunt trimişi la cursuri de reconversie. Oricum, la acel combinat vor lucra circa 250 de persoane, restul nu vor avea unde. Apoi, în luna februarie a anului viitor, se va termina şomajul pentru celălalt val de disponibilizaţi, încă 720 de persoane. Oamenii acum nu conştientizează, dar va fi jale la anu", a declarat pentru "Adevărul" Tudor Bubău, unul dintre liderii şomerilor de la Mechel, care au ieşit în stradă la începutul anului pentru a-şi primi salariile compensatorii.  

UPDATE 11.45 Veste bună pentru şomerul clujean

Mircea Florea a declarat pentru „Adevărul“ că a fost contactat, în cursul zilei de astăzi, de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. "Domnul director Daniel Don m-a invitat mâine la un interviu pentru angajare la Oncos. Sper să se rezolve. Eu mi-aş dori un salariu care să-mi ofere un trai decent, un 1.200 - 1.400 de lei lunar net", a spus turdeanul. 

UPDATE 12.25  Viaţa cu 500 de lei: „Ce am mâncat numai Dumnezeu ştie”


Bărbatul a fost disponibilizat de la Mechel Service în iunie 2012. În acea perioadă a fost părăsit de soţie. El nu are copii sau alte rude care să-I poată da o mână de ajutor în caz de nevoie. “Am apelat la acest gest extrem din disperare. Somajul meu a fost până acum de 575 de lei. Luna aceasta voi mai primi 218 lei şi apoi nimic. Până acum, ţelul meu a fost să reuşesc să-mi plătesc cheltuielile de bloc, apa, lumina. Şi am reuşit să fac asta pentru că am strâns foarte tare cureaua. Pe lunile de iarnă nu am pornit căldura, am cheltuieli de 20 de lei pe lună. Am economisit la capitolul mâncare, ca asta nu o vede nimeni. Dacă ai restanţe la cheltuieli, toată lumea te vorbeşte, dar ce am mâncat în perioada asta numai Dumnezeu ştie”, a declarat pentru „Adevărul” Mircea Florea.  

UPDATE 13.07

A trimis câte 3-4 CV-uri pe zi

Bărbatul îşi caută slujbă din vara anului trecut, de când a fost concediat de la Mechel. Lovitura a fost dublată şi de faptul că unica familie pe care-o avea, soţia, l-a părăsit din această cauză. "Am trimis CV-uri, câte 3+4 pe zi. Eu de profesie sunt inginer zootehnist, dar am lucarat ca gestionar la Nokia, am fost lacatuş mecanic, tehnician, operator pe calculator, am lucrat la desfacere la Casirom. În 37 de ani de muncă, am avut doar 6 luni de concediu medical. Alţii îşi iau 6 luni în doi ani. Eu vreau doar să muncesc, mai am 3 ani până la pensie, dar văd că patronii nu angajează oameni mai în vârstă. Probabil din cauză că ştiu că ei nu pot fi aşa de uşor duşi cu zăhărelul cu legislaţia muncii. Pe tineri îi angejează cu salarii mici şi îi dau afară când vor", spune bărbatul. 

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite