Un interlop celebru a ajuns să predea matematică la un liceu din Turda. Inspectoratul Școlar: „Nu este angajat”

0
Publicat:

Ovidiu Vancea poreclit „Balibacea”, un fost lider al lumii interlope din Turda, județul Cluj, a ajuns să predea matematică la un liceu din oraș. Inspectoratul Școlar susține că acesta nu era angajat, profesorii și elevii cer demisia directoarei. 

Ovidiu Vancea poreclit Balibacea a fost fotografiat de elevi la ora de Matematică. FOTO: Turda News
Ovidiu Vancea poreclit Balibacea a fost fotografiat de elevi la ora de Matematică. FOTO: Turda News

Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Turda este, zilele acestea, în centrul unui scandal de proporții. Pe de o parte, 23 de profesori cer demisia directoarei Codruța Andreica, iar pe de altă parte, părinții și elevii sunt nemulțumiți că, recent, la catedra de Matematică a ajuns un personaj cunoscut în oraș ca fost membru al lumii interlope - Ovidiu Vancea poreclit „Balibacea”.

Publicația locală Turda News preciza, zilele trecute, că „Există nemulțumiri din partea părinților și pentru faptul că, recent, la catedra de Matematică a ajuns Ovidiu Vancea «Balibacea», pe care generațiile de părinți îl cunosc drept un lider al lumii interlope turdene a vremurilor lor, condamnat la închisoare și cu probleme penale de mai multe ori”.

„Situația a fost făcută publică de elevi de la CNMV, care le-au spus părinților că la orele de Matematică le-a venit «nenea Balibacea», nimeni altul decât un cunoscut lider al lumii interlope, din perioada în care părinții lor erau mai tineri! Ovidiu Vancea a fost implicat în mai multe dosare penale, în urmă cu 10-20 de ani, inclusiv în dosare care vizau traficul de droguri”, mai arată sursa citată.

Reclamația părinților a fost însoțită de o fotografie cu Ovidiu Vancea la catedră.

Suspect într-un atac cu grenadă

Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, a fost implicat într-un cunoscut caz din 2003, când o grenadă a fost aruncată în pizzeria Pharaon din Turda. Ovidiu Vancea, zis „Balibacea” și alți trei bărbați au fost reținuți și apoi arestați preventiv timp de 22 de luni. În mai 2004 au fost trimiși în judecată: Victor Zăgrean - considerat autor al atentantului, Ovidiu Vancea -care ar fi fost instigator, iar ceilalți doi inculpații au fost acuzați de complicitate.

Au fost acuzați, pe lângă tentativă de omor și nerespectarea regimului armelor explozive, și de terorism, deoarece ar fi urmărit nu doar uciderea rivalului Gheorghe Otvos, ci și producerea unei stări de tulburare în rândul populației din Turda, au precizat procurorii.

Toți inculpații au scăpat de acuzații, instanțele stabilind că nu există probe incriminatoare suficiente. Vancea a dat în judecată Statul Român pentru perioada petrecută în arest preventiv și a câștigat despăgubiri.

„Balibacea” a fost reținut din nou în 2010 și condamnat la 10 ani de închisoare, după ce ar fi înșelat mai multe depozite de construcții cu materiale, pe care gruparea din care făcea parte nu le-a mai plătit.

„Balibacea” este cunoscut în Turda drept un fost lider al lumii interlope din oraș.

Reacția Inspectoratului Școlar Cluj: „Nu a fost și nu este profesor”

Inspectoratul Școlar Cluj a precizat, într-un comunicat de presă, că „Ovidiu Vancea nu a fost și nu este profesor al Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Turda, județul Cluj”.

„Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată.

Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ”, se arată în comunicat.

Oficialii Inspectoratului arată că documentele necesare în vederea încheierii unui contract de muncă nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” Turda și domnul Ovidiu Vancea.

În plus, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național «Mihai Viteazul» Turda, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului”, se mai arată în comunicat.

Inspectoratul nu lămurește dacă Ovidiu Vancea a predat elevilor și dacă da, cum a fost posibil acest lucru.

Consiliul Județean al Elevilor cluj cere demisia directoarei

Consiliul Județean al Elevilor Cluj (CJE Cluj) a emis un comunicat de presă în care cere lămurirea situației „profesorului Balibacea”, dar și demisia directoarei.

Mediul școlar este considerat a fi unul dintre cele mai sigure locuri pentru elevi, însă evenimente precum cazul profesorului interlop de la Colegiul Național «Mihai Viteazul» Turda ne arată că într-adevăr bună starea și siguranța elevilor nu este prioritară pentru instituțiile de învățământ. Consiliul Județean al Elevilor Cluj este în dezacord total cu cele întâmplate și suntem îngrijorați pentru sănătatea sistemului educațional ce se degradează tot mai mult pe zi ce trece. Chiar dacă profesorul nu va mai continua să predea, acest caz nu ar trebui să fie trecut cu vederea, fiind evident pentru noi că asemenea incident scoate la iveală și alte probleme ale sistemului educațional românesc”, se arată în comunicatul CJE Cluj.

Având în vedere întâmplările petrecute la Colegiul Național «Mihai Viteazul» din Turda, unde la catedra de Matematică a ajuns un fost interlop, Ovidiu Vancea, zis și «Balibacea», Consiliul Județean al Elevilor Cluj își exprimă îngrijorarea cu privire la prezența unui dascăl în fața elevilor, fără ca direcțiunea să realizeze verificarea necesară a persoanei care urmează să contribuie la dezvoltarea tinerilor din școală”, spun reprezentanții elevilor clujeni.

Aceștia atrag atenția și asupra declarației Inspectorului Școlar Județean Cluj, care anunță că fostul interlop nu este angajat ca profesor de matematică la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, ci predă fără un contract de muncă.

De asemenea, dorim să evidențiem și faptul că, din declarațiile apărute în opinia publică, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică, concluzia fiind că la CNMV Turda poate ajunge oricine să predea. Mai mult decât atât, conform elevilor și cadrelor didactice din cadrul colegiului, există multe alte probleme interne cauzate de managementul precar al instituției, pe care beneficiarii direcți ai educației le resimt direct asupra lor”, se mai arată în comunicat.

În concluzie, Consiliul Județean al Elevilor Cluj solicită de urgență demisia directorului instituției de învățământ și urgentarea procedurii de auditare a instituției de către Inspectoratul școlar Județean Cluj și luarea unei decizii cu celeritate asupra viitorului Colegiului Național „Mihai Viteazul” Turda.

Ce spun profesorii de la CNVM

Un număr de 23 de profesori din CNMV Turda care au solicitat prin vot declanșarea procedurii de demitere a doamnei directoare Codruța Andreica în 8 noiembrie 2022, profesori care se află în grevă japoneză începând din 24 noiembrie 2022, au trimis, ieri, un comunicat de presă în care fac precizări.

Protestul spontan al profesorilor a fost declanșat ca urmare a acumulării tensiunilor din școală. În urma sesizărilor făcute la ISJ Cluj de către Consiliul Profesoral al CNMV, a fost declanșată o acțiune de auditare a managementului școlii, pornind de la numeroasele deficiențe semnalate în activitatea managerială. În perioada auditării d-na director Codruța Andreica a intrat în concediu medical și, cu toate acestea, s-a afișat public la evenimente organizate la nivel local. După revenirea la școală, d-na director a manifestat o atitudine ostilă, de amenințare, intimidare și hărțuire, prin mesaje trimise în scris, individual, unor profesori care au semnat petiția pentru demitere sau cerându-le acestora să scrie declarații și informări fără temei legal. În același timp a trimis părinților mesaje care denigrează profesorii din școală și dezinformează în legătură cu demersurile acestora”, se arată în comunicat.

Profesorii mai susțin că pe toată perioada de când este manager, deciziile directoarei au fost unilaterale, abuzive, fără consultarea Consiliului de administrație, acțiunile pe care le desfășoară sunt haotice, lipsite de transparență, iar organizarea activităților este defectuoasă.

„Nu cunoaște regulamentele, procedurile, legislația specifică sistemului de învățământ, ceea ce a pus în pericol chiar și desfășurarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat. Lipsește mult din școală si nu își desfășoară, în mare parte, orele din norma de predare, fapt reclamat și de către părinți la ISJ Cluj. Nici până în prezent nu a fost elaborat Planul de Dezvoltare Instituțională a școlii, iar varianta înaintată spre aprobare Consiliului profesoral și Consiliului de administrație a fost un plagiat, drept pentru care a fost respins. Din acest motiv nu se pot elabora nici Planurile manageriale ale celor doi directori”, precizează profesorii.

În comunicat se amintește de anumite decizii care ar fi luat în interes personal de directoarea CNVM cum ar fi detașarea soțului doamnei director la CNMV, deși acesta este profesor titular la Școala „Poiana” Turda și director adjunct la Școala „Horea, Cloșca și Crișan” Turda.

Detașarea d-lui Ioan Cătălin Andreica, soțul d-nei director Codruța Andreica, pentru patru ore de predare, a durat două săptămâni și a încetat fără nici o explicație, generând probleme la încadrarea cu orele de limba și literatura română. În cadrul ședințelor Consiliului de administrație s-au solicitat rapoarte pentru justificarea unor cheltuieli din fonduri extrabugetare, care însă nu au fost puse la dispoziție de catre d-na director. În mod repetat copiii au rămas nesupravegheați în timpul orelor, pentru că d-na director nu a asigurat suplinirea profesorilor care au lipsit motivat. Siguranța elevilor și a personalului este pusă în pericol datorită nerespectării procedurii de acces in unitate”, se mai arată în comunicat.

Directoarea Codruța Andreica susține, pe pagina sa de Facebook, că este victima unei campanii de denigrare. „Mârșăvia nu se mai oprește! Azi m-am trezit că aș fi scris mesaje de amenințare folosind id-ul de messenger «codruta_andreica». Mai jos v-am pus link-ul contului meu de Facebook și Messenger. Am sesizat Facebook și organele competente. Doream sa renunț, dar înverșunarea este atât de mare și campania de denigrare a mers atât de departe, s-au spus atâtea minciuni, încât sunt nevoita sa îmi asum riscul unei condamnări pentru publicarea mesajelor private. ESTE INACCEPTABIL CEEA CE MI SE ÎNTÂMPLĂ!!!!”.

Inspectoratul școlar a demarat un audit la Colegiu pentru a lămuri situația.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite