TIFF 2014: Trei secţiuni dedicate filmelor horror, science fiction şi thriller

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă clasicele "Fără limită" şi "Umbre", cinefilii TIFF vor putea viziona pelicule "întunecate" şi în noua secţiune, "Midnight Delirium". Experienţe bizare, iubiri ucigătoare, zombie, canibali şi exorcişti sunt câteva dintre temele filmelor din acest an.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care se va desfăşura între 30 mai şi 8 iunie, are o nouă secţiune "Midnight Delirium", un program special de pelicule difuzate la miezul nopţii, potrivit unui comunicat. Două dintre cele 14 titluri din secţiunea "Umbre/ Shadows", prezentată de ShortsTV, vor avea parte de proiecţii speciale. "Canibal", unul dintre cele mai premiate filme spaniole recente, îi aduce la Cluj-Napoca pe regizorul Manuel Martín Cuenca şi pe actriţa Olimpia Melinte, nominalizată cu acest dublu rol la premiile Goya, la categoria "revelaţia anului". Este povestea unui bărbat care ascunde un secret teribil: nu se poate hrăni decât cu femei de care nu se poate ataşa emoţional. Totul se schimbă când apare Nina, o tânără de origine română de care se îndrăgosteşte. "Canibal" va fi distribuit în cinematografele româneşti de Transilvania Film.

"Europa Report"

Actriţa Anamaria Marinca revine la Cluj cu "Europa Report", SF-ul lui Sebastián Cordero, în care joacă rolul unui astronaut trimis pe unul dintre sateliţii lui Jupiter, pentru a cerceta dacă există viaţă. Un rol central îl are şi Sharlto Copley, starul din "District 9". În "Story of My Death", filmul lui Albert Serra, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno şi turnat în România, în satul Viscri din Transilvania, Casanova îl întâlneşte pe Dracula, iar în "Shield of Straw", semnat de celebrul regizor japonez Takashi Miike şi proiectat în competiţia de la Cannes, patru poliţişti trebuie să apere un suspect împotriva căruia un miliardar a ridicat o ţară întreagă. Subiectul din "Patch Town" este cel puţin bizar: într-o fabrică, muncitorii recoltează copii din verze - micuţi care vor deveni adoratele jucării ale unor băieţei şi fetiţe.

Călătorii horror

În experimentalul "A Masque of Madness", actorul britanic Boris Karloff (1887 - 1969) se transformă în 170 de personaje, dând naştere unei schizofrenice călătorii horror în care îşi înfruntă diverse versiuni ale lui însuşi. În "Enemy", al lui Denis Villeneuve, distins cu marele premiu al filmului fantasy european la Sitges 2013, un bărbat devine obsedat de dublura lui. Din distribuţia filmului fac parte actorii Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon şi Isabella Rossellini. În "Love Eternal", un tânăr cu gânduri sinucigaşe decide să ia acasă cadavrul unei eleve.

12 filme "fără limită”

Provocatoare sunt şi cele 12 titluri din secţiunea dedicată în mod tradiţional filmelor care împing convenţiile, "Fără limită/ No Limit". Mult-aşteptatul "Tom à la ferme", noua producţie marca Xavier Dolan, favorita criticii la Festivalul de la Veneţia (premiul FIPRESCI), va avea premiera la TIFF. Dolan joacă rolul unui copywriter care ajunge la ţară pentru o înmormântare şi intră într-un joc bolnav. Într-un joc masochist intră un bărbat şi în satiricul "R 100", al lui Hitoshi Matsumoto, omagiat cu o retrospectivă la TIFF, în urmă cu doi ani.

Kim Ki-duk la TIFF

Renumitul regizor coreean Kim Ki-duk testează din nou limitele suportabilităţii în "Moebius", un film fără nici o replică în care o familie se va trezi împinsă pe panta unei distrugeri îngrozitoare. O familie cu un copil mic este pusă la încercare şi în drama complexă despre violenţa domestică "The Police Officer's Wife", răsplătită cu premiul special al juriului la Veneţia 2013. Tulburătoare vor fi jurnalele a doi regizori care îşi documentează suferinţa: în "New Boobs", Sacha Polak află că este purtătoarea genei BRCA1, responsabilă pentru cancerul mamar ereditar, dar nu se poate decide dacă să-şi facă operaţia preventivă de extirpare a sânilor; iar în "What Now? Remind Me", Joaquim Pinto, seropozitiv şi bolnav de hepatită, se filmează pe parcursul unui an de studii medicale cu medicamente încă neaprobate, toxice, cu efecte secundare puternice.

Extrem de intens, controversatul "L'Inconnu du lac", distins cu premiul pentru regie Un Certain Regard la Cannes, anul trecut, urmăreşte povestea de dragoste pasională dintre doi bărbaţi care se întâlnesc pe malul unui lac. De o atracţie extrem de puternică, între doi tineri de la periferia oraşului Stockholm, este vorba şi în "Something Must Break", câştigătorul Tiger Award la Festivalul de la Rotterdam. În "Ruin", care a primit premiul special al juriului Orizzonti, la Veneţia, doi îndrăgostiţi evadează dintr-o lume brutală şi exploatatoare din Cambodgia zilelor noastre.

Midnight Delirium

TIFF îşi va ţine spectatorii treji până spre dimineaţă, cu un program croit pe placul fanilor genului horror. De luni până vineri (între 2 şi 6 iunie), de la miezul nopţii, la Cinema Arta va rula câte un film din "Midnight Delirium", de a cărui selecţie s-a ocupat Mihai Mitrică. La proiecţia de marţi, 3 iunie, la trei ceasuri rele, "Cockneys vs. Zombies", favoritul publicului la San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival şi Toronto After Dark Film Festival 2012, spectatorii machiaţi şi/ sau costumaţi în zombie vor fi vedetele nopţii: au intrare gratuită la film şi vor fi fotografiaţi la panoul TIFF. În această comedie horror, doi fraţi şi nişte bătrânei gata să împuşte totul în jur se pun contra apocalipsei zombie care loveşte Londra. Exorcizări fără număr au loc în "Asmodexia", un horror SF despre o infecţie a sufletului ce se răspândeşte extrem de repede şi care necesită toată energia unui preot. În indianul "Fly" (cel mai original film - Toronto After Dark 2013), un bărbat se transformă în muscă şi se răzbună pe cel care i-a furat iubita, iar un jurnalist înfruntă o întreagă familie de canibali în "Sawney: Flesh of Men". Fiecare supererou îşi ia puterea de unde poate: a liceeanului Kyosuke Shikijo vine din lenjeria de damă. Îmbrăcat cu ea, Panty-Man devine capabil să apere întreaga şcoală de un gangster dement, în extrem de amuzanul "HK Forbidden Superhero", desemnat cel mai bun film asiatic la Fantasia 2013. Aplicaţia TIFF 2014 este disponibilă în App Store şi Google Play

Citeşte şi 

TIFF 2014: Selecţia filmelor care vor fi proiectate în festivalul de la Cluj-Napoca

VIDEO TIFF, brandul Clujului, a umplut hotelurile de turişti

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite