Ți-ai făcut curățenia de primăvară? Locatarii unui bloc riscă sancțiuni de 40 de lei dacă nu ies la muncă voluntară

0
Publicat:

Locatarii unui bloc din Cluj-Napoca au fost anunțați că dacă nu vor participa la curățenia de primăvară vor plăti o sancțiune de 40 de lei pe apartament. 

Cea mai frumoasă grădină urbană din Cluj-Napoca, în 2022. FOTO: Clujul cu Flori
Cea mai frumoasă grădină urbană din Cluj-Napoca, în 2022. FOTO: Clujul cu Flori

Locatarii unui bloc din Cluj-Napoca au fost anunțați că dacă nu vor participa la curățenia de primăvară vor plăti o sancțiune de 40 de lei pe apartament, conform Știri de Cluj.

Locatarii unui bloc din Cluj-Napoca au fost luați prin suprindere de următorul anunț:

„Se face curățenie, dacă nu plouă, în următoarele zile:

Vineri, 31.03.2023 de la ora 17.00

Sâmbătă, 01.04.2023, ora 10.00 - 12.00.”

Locatarii sunt avertizați:

Curățenia în jurul blocului este obligatorie pentru fiecare proprietar sau chiriaș. Pentru neparticipare se aplică sancțiuni de 40 lei/ap.

O fotografie cu anunțul a fost distribuit pe o rețea de socializare alături de întrebarea „E normal să primești sancțiune de la administrația blocului dacă nu poți să participi?”.

image

Ce spun clujenii

Părerile internauților au fost împărțite, unii susțin că e un abuz, alții că este normal:

:„Ce e legal prin asta? Clasic românească. Bisniss”;

Curățenia este datoria asociației, nu a fiecărui proprietar în parte. Vecinul de la ultimul etaj nu are treaba cu gradina, el doar plătește întreținere cu părțile comune. Tot așa, cel de la parter nu are treabă directă cu acoperișul, ci doar cotizează la plata reparațiilor (adică îngrijeste indirect)”;

În zone mai "civilizate" sau cartiere noi avem firme de curățenie ce fac asta. Dar no dacă ai "privilegiul" sa locuiești în bloc vechi cu o gramada de nostalgici după munca patriotică din comunism asta pățești”, a susținut un al internaut. 

Alți internauți au fost de altă părere: „Mie mi se pare o inițiativă bună. Nu-ți taie nimeni capul, iar pt 40 de lei nici nu merită să te gândești dacă e legal sau nu (era nasol doar dacă îți cerea 249999 ron /s). E ușor să dai vina pe autorități că e jeg în jurul blocului și că nu repară nimeni nimic, dar asta e și responsabilitatea fiecărui locatar”;
„Eu sincer susțin inițiativa. Dacă ești chiriaș poți pune proprietarul să plătească cei 40 lei, dacă nu vrei sa participi. Cu toții vrem sa traim undeva frumos, curat”.

Ce spune Legea

Conform Ordonanței Guvernului nr.21/2002, privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care se referă la obligațiile pe care le au instituțiile, persoanele fizice și juridice în gospodărirea localităților, orice autorități, instituții publice, dar și persoane fizice și juridice, au obligația să efectueze lucrări de întreținere și curățenie a clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejurimilor, precum și a oricăror alte spații utilizate de acestea, relatează știrea citată.

Concret, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari are obligația să organizeze lucrări de întreținere a spațiilor verzi care înconjoară blocurile, fie că aceștia contractează, din fondul asociației locatarilor, un lucrător pentru executarea acestor acțiuni de întreținere și curățenie, fie că decid să organizeze participarea locatarilor în același scop.

Cert este că locatarii nu pot fi obligați de lege să plătească această sumă de către cei care ies la muncă. 

Cea mai frumoasă grădină urbană, premiată  

Convingerea locatarilor să-și îngrijească spațiile verzi se poate face și prin premiere.
În urmă cu circa 10 ani, Primăria Cluj-Napoca organiza o competiție între blocuri, pentru cea mai frumoasă grădină urbană. Astfel, cei mai harnici locatari erau premiați de municipalitate.

Inițiativa a fost preluată de mediul privat. Astfel, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului a în 2022 concursul Clujul cu Flori, în cadrul căruia au fost premiați mai mulți locatari.

Premiile au recompensat:

• cea mai frumoasă fațadă de casă

• cel mai frumos balcon

• cea mai frumoasă grădină / curte / spațiu verde din fața blocului

• cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice și legume sau fructe

• cel mai frumos proiect floral din județul Cluj

Criteriile de jurizare au ținut cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea se armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite