Românii sunt oile negre ale vaccinării în Spania. Copiii lor, cauza închiderii mai multor şcoli din Castellon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaniolii s-au vaccinat în număr mare. FOTO: El periodico mediterraneo
Spaniolii s-au vaccinat în număr mare. FOTO: El periodico mediterraneo

Numărul de şcoli închise în Castellón s-a dublat în ultima săptămână, relatează presa spaniolă, în ciuda faptului că în oraş rata de vaccinare este de 91%, iar în Spania s-a ajuns la peste 70%. Cauza acestei evoluţii care îngrijorează autorităţile sanitare din oraşul amintit o reprezintă comunitatea de români reticentă la vaccinare.

„Mai multe cazuri de COVID-19 în şcolile din Castellón din cauza comunităţii româneşti, care refuză să se vaccineze”, titrează presa din Spania. Numărul de clase închise din cauza infectării cu Sars-CoV-2 s-a dublat în ultima săptămână : astfel, Castellón are 17 săli de clasă închise în 11 centre educaţionale, aproape dublu într-o săptămână.  

„Transmiterea crescută a coronavirusului în provincia Castellón, în ciuda faptului că acoperirea sa de vaccinare este deja aproape de 91%, are consecinţe directe în centrele de învăţământ. Eforturile autorităţilor locale de sănătate publică  de a încerca să reducă curba de contagiune, sunt îngreunate, printre alţi factori, de o mai mare transmitere a virusului în rândul comunităţii româneşti, o parte din membrii acesteia fiind reticenţi la vaccinare. Această situaţie a determinat instituţiile locale de sănătate publică să ceară sprijin de la centru. Direcţia de Educaţie a emis o circulară prin care solicită colaborarea şcolilor pentru a atrage această parte a populaţiei neimunizate“, a relatat publicaţia Mediterráneo.

Oficiali de la Ministerul Educaţiei au dat asigurări joi, 4 noiembrie, că sunt în contact permanent cu Autoritatea de Sănătate Publică, „oferindu-şi deplina colaborare pentru a ajuta la conştientizarea familiilor cu privire la importanţa vaccinării tuturor membrilor cu vârsta de peste 12 ani”. 

„Joia trecută, 28 octombrie, Direcţia Teritorială a trimis tuturor centrelor educaţionale din regiunile Castellón toate informaţiile, pe care Departamentul de Sănătate Publică le-a transmis pentru a încuraja populaţia de peste 12 ani care nu a făcut acest lucru încă să se vaccineze, să facă să ajungă  toate familiile”, au subliniat cei de la departamentul condus de Vicent Marzà.

17 săli de clasă închise în Castellón

Un număr de 17 săli de clasă au fost închise în Castellón din cauza faptului că au fost deja depistate mai multe cazuri de elevi infectaţi. În ultima săptămână, provincia a avut 17 clase închise în 11 centre educaţionale, ceea ce este aproape dublu faţă de situaţia de săptămâna trecută, când erau nouă săli de clasă închise în şase centre.

„Dacă privim situaţia per ansamblu, acestea sunt cifre mici“, scrie publicaţia spaniolă El Periodico Mediteraneo, „dar reflectă o tendinţă îngrijorătoare. În acest sens, Inspectoratul Şcolar a comunicat ieri că, în ciuda creşterii din ultima săptămână, 99,7% din sălile de clasă sunt deschise normal şi că situaţia „nu poate fi comparată cu cea de anul trecut, când în ultima săptămână a lunii octombrie erau aproape de trei ori mai multe săli de clasă închise (50) în provincie”.

Familii întregi infectate

„Potrivit unor surse de încredere familiarizate cu situaţia epidemiologică, transmiterea virusului în comunitatea românească, întrucât un procent mare dintre membrii acesteia nu sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului, este foarte rapidă, afectând familii întregi”, relatează publicaţia citată.

În plus, sunt persoane cu interacţiune socială semnificativă, aşa că răspândirea este şi mai accelerată. Prin urmare, infecţiile afectează şi minorii de vârstă şcolară.

Importanţa vaccinării

Deşi vaccinarea este cea mai bună armă de combatere a pandemiei, faptul că există o circulaţie mai mare a Covidului poate provoca reinfecţii în grupurile de risc care au reuşit să piardă anticorpi, după cum au avertizat experţii. De aici şi relevanţa de a continua să avanseze în doza booster în rândul celor peste 70 de ani.

La mijlocul lunii, cei aproape 37.000 de oameni din Castellón cărora li s-a administrat Janssen în doză unică vor beneficia de o doză booster. Acum autorităţile sanitare se coordonează cu ONG-urile pentru a găsi soluţii să inoculeze din nou această doză persoanelor fără adăpost.

În Spania s-a vaccinat complet 72,5 la sută din populaţie

„Ne aflăm într-o situaţie de invidiat şi suntem invidiaţi pentru viteza campaniei noastre de vaccinare", a declarat cu mândrie Amós Garcia Rojas, preşedintele Societăţii Spaniole de Vaccinare (AEV), în cadrul unui interviu oferit postului spaniol RTVE. 

Motivul: Spania este, potrivit Ministerului naţional al Sănătăţii, ţara cu cel mai mare procentaj de persoane complet vaccinate din rândul G20, gupul celor mai importante state industrializate şi emergente. 34 de milioane de oameni, în total 72,5 la sută din populaţie, au fost deja vaccinaţi de două ori, relatează DW.

Spre comparaţie, doar 61,7 la sută din populaţia Germaniei a fost deja vaccinată complet. Şi în timp ce antivacciniştii demonstrează frecvent în Germania, în Spania aşa ceva e de neconceput. Potrivit unui sondaj realizat de institutul demoscopic CIS în luna mai, doar şapte la sută din spanioli sunt din principiu împotriva vaccinului.

Experţii consideră că acceptanţa din Spania este motivată de factori culturali şi sociali. Foarte mulţi tineri s-au vaccinat fiindcă 55 la sută din cei cu vârste între 25-29 de ani locuiesc încă la părinţi. Ei nu vor să-şi infecteze rudele.

Spirit comunitar în locul individualismului

"În Spania, oamenii se simt parte a unei comunităţi şi sunt convinşi că există lucruri care trebuie făcute pentru semenii lor", a declarat epidemiologul Manuel Franco, profesor la Universitatea Alcalá din Madrid pentru RTVE. Aceasta se poate recunoaşte şi din faptul că Spania este de decenii campion european la donarea de organe. Anul trecut, la un milion de spanioli s-au înregistrat 38 de donări de organe. În Germania au fost 11. 

În plus, în Spania există o mare încredere în campaniile de vaccinare ale statului şi în sistemul public de sănătate. 79 la sută din copii şi adolescenţi sunt vaccinaţi împotriva unor maladii cum ar fi paralizia infantilă, meningita sau hepatita. Campania de vaccinare împotriva coronavirusului s-a putut baza pe această încredere.

Start dificil

Startul campaniei de vaccinare a fost în Spania mai degrabă ezitant. În lunile februarie-aprilie a fost vaccinat personalul sistemului medical, apoi poliţiştii, lucrătorii sociali şi locatarii şi personalul căminelor de bătrâni şi îngrijire.

Cu toate acestea, la mijlocul lunii aprilie doar şapte la sută din populaţia Spaniei era complet vaccinată. În Marea Britanie erau în aceeaşi perioadă vaccinaţi 17 la sută din locuitori. 

În luna mai campania s-a accelerat şi procentajul celor vaccinaţi complet a crescut la 20 la sută. La mijlocul lunii iunie a ajuns la 27 la sută, în iulie la 44 la sută şi în septembrie la peste 70 la sută. Astfel, Spania se află, potrivit portalului „Ourworldindata", pe locul şapte în lume, după Portugalia, Malta, Islanda, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Singapore.

Doliu pentru morţii pandemiei

Epidemiologul Daniel López-Acuña presupune că disponibilitatea de a se vaccina se datorează şi durerii pricinuite  de moartea unor apropiaţi în timpul pandemiei. "Toţi am pierdut persoane apropiate în pandemie. Eu mi-am pierdut tatăl, în vârstă de 94 de ani", a declarat el.

Chiar dacă rata mortalităţii a scăzut între timp în Spania, precum şi numărul infectărilor înregistrate, imunizarea celor care nu s-au vaccinat încă va mai dura un timp. În majoritatea oraşelor şi comunelor spaniole au venit la rând să fie vaccinaţi cei cu vârste de 12-19 ani. Ei nu sunt împotriva vaccinului, dar nici nu se grăbesc să se imunizeze.

Vă mai recomandăm:

 

Rafila şi Streinu-Cercel, desfiinţaţi de un epidemiolog român din SUA: „Aţi optat pentru un politicianism de doi bani. O imagine cât 50.000 de decese”  

 

Previziunea sumbră a unui virolog român din SUA: „SARS-CoV-2 poate ajunge ca nebunul care împuşcă în cerc pe toată lumea”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite