Primăria Cluj-Napoca, acuzată de rasism. Instanţa obligat instituţia să modifice criteriile de acordare a locuinţelor sociale

0
0

Instanţa a anulat două dintre criteriile folosite de Primăria Cluj-Napoca pentru a repartiza locuinţele sociale. „Criteriile erau construite într-un mod clasist şi rasist”, arată Fundaţia Desire, care a demarat procesul.

Cele două criterii anulate de instanţă sunt: cel prin care nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturi de asistenţă socială ca sursă de venit pentru a plăti chiria subvenţionată şi cel care stabileşte un punctaj diferit în funcţie de educaţia socilitantului, cei cu studii superioare fiind avantajaţi.

„Marcăm o victorie de ordin legal în lupta pentru locuinţe sociale şi împotriva rasismului şi clasismului în Cluj-Napoca. Au căzut două criterii discriminatorii care îngreunau accesul persoanelor precare la locuinţe sociale. Sentinţa de luni, 11 noiembrie 2019, în dosarul 2446/117/2017* este irevocabilă”, se arată în comunicatul transmis presei de Fundaţia Desire.

Instanţa a „anulat parţial HCL nr.434/16.12.2015 Cluj-Napoca privind modificarea şi completarea Anexelor 1, 2 şi 3 la HCL Cj-N nr.150/2013 cu privire la criteriul de eligibilitate privind accesul la locuinţe sociale prevăzut la pct. I lit. A. 11 în măsura în care, pentru îndeplinirea criteriului nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturi de asistenţă socială precum şi criteriul de selecţie prevăzut la pct. IV Studii.”

Primăria acţionată în judecată

Fundaţia Desire alături de 81 de persoane care locuiesc pe str. Cantonului şi str. Stephenson, au intentat în martie 2017 un proces Primăriei Cluj-Napoca cu privire la criteriile pentru acordarea locuinţelor sociale (pe baza HCL 434/16.12.2015).

Motivarea acţiunii în instanţă a fost: „Sistemul de criterii de acordare a locuinţelor sociale definite în Hotărârea 434/16.12.2015 a Municipiului Cluj-Napoca duce la excluderea persoanelor marginalizate de la obţinerea unei locuinţe sociale (faţă de care, conform legii 112/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, Consiliile Locale au obligaţia de a asigura o locuinţă adecvată) şi totodată încalcă flagrant dispoziţiile Legii nr. 144/1996 privind locuinţele”. 

„Comparându-le cu prevederile Legii locuinţei, am atacat foarte multe dintre criteriile de eligibilitate şi de selecţie aplicate în Cluj-Napoca: de la excluderea celor cu venituri fără contract de muncă sau a celor care au ocupat o locuinţă publică fără acte din lipsa unor alternative locative, prin favorizarea celor cu studii universitare în procesul de selecţie, până la modul limitat şi discriminator al luării în considerare a condiţiilor de locuit”, se mai arată în comunicat.

Două criterii au fost anulate 

Prin decizia irevocabilă din 11.11.2019, instanţa a dispus anularea punctului I lit. A 11, care prevedea că sunt eligibili următorii: „Solicitanţii care pot face dovada unui venit reglementat prin legislaţia în vigoare, în vederea achitării chiriei lunare şi a cheltuielilor aferente întreţinerii locuinţei, dovedit prin contract de muncă în valabilitate, certificat de angajator, cupon de pensie, convenţii civile, PFA, sau alte asemenea. Pentru îndeplinirea criteriului nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturile de asistenţă socială”. 

De asemenea, a dispus şi anularea punctul IV care prevedea drept criteriu de selecţie pentru acordarea locuinţelor sociale ultima formă de studii absolvite cu diplomă, iar punctajele erau acordate astfel: „a) studii doctorale 45p; b) studii universitare 40p; c) şcoli tehnice, postliceale, şcoli de maiştri, colegii, subingineri 35p; d) studii medii, licee, şcoli profesionale 30p; e) studii generale 20p; f) fără studii, studii primare 5p”.  

HCL Cluj-Napoca 434/2015 privind criteriile este disponibilă aici:

Mai multe informaţii despre evoluţia acţiunii în instanţă sunt disponibile aici:

„Lupta” pentru drepturile de locuire a început din 2017

„Victoria de azi este parte dintr-o luptă mai amplă pe care o ducem pentru dreptul tuturor la locuire. Prima contestare cu succes a caracterului discriminatoriu al criteriilor de acordare a locuinţelor sociale a avut loc în 2017. Atunci, în urma unei plângeri a Fundaţiei Desire, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis caracterul discriminatoriu al criteriilor de atribuire a locuinţelor sociale (decizia nr 539 din 27.09.2017). Primăria Cluj-Napoca a atacat această decizie în instanţă, iar după ce a pierdut la nivelele inferioare, a depus recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următoarea înfăţişare pe această acţiune este planificată pe noiembrie 2020”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Asociaţiei arată că „vom lupta în continuare pentru creşterea fondului de locuinţe publice şi împotriva politicilor de dezvoltare care crează gentrificare, duc la evacuări şi la împingerea oamenilor cu venituri mici la marginea oraşului şi chiar în afara lui. Vrem un oraş pentru oameni, nu pentru profit; drepturi pentru chiriaşi şi controlul chiriilor; vrem un oraş universitar cu cămine studenţeşti publice; şi un Cluj fără rasism şi fără evacuări! Pentru că oraşul este al tuturor şi locuirea e un drept universal, nu un privilegiu. 

Susţinem că locuinţele publice sunt soluţie la criza locuirii. Şi, deoarece trăim în capitalism, iar România este marcată de mari inegalităţi de venit şi procentul celor care trăiesc în sărăcie este în jur de 25%, în timp ce avem un număr foarte redus de locuinţe publice, afirmăm: criteriile de acordare a locuinţelor sociale trebuie să fie definite astfel încât să acorde prioritate celor cu cele mai mici venituri, adică persoanelor discriminate şi vulnerabilizate în mod structural. În Cluj-Napoca, criteriile de acordare a locuinţelor sociale, spunem de mulţi ani, erau în mod explicit în defavoarea persoanelor cărora ar trebui să se adreseze, ele fiind construite într-un mod clasist şi rasist.” 

„Pentru un Cluj social, pentru un Cluj antirasist!” 

„Victoria de astăzi întrerupe o practică ilegală şi îndelungată a autorităţilor locale din Cluj-Napoca. Aceste autorităţi au susţinut în mod repetat că nu fac altceva decât să respecte legea. Justiţia a dovedit contrariul. Criteriile împotriva cărora am luptat nu au apărut de pe o zi pe alta, ci sunt rezultatul unor politici constante de îngrădire a dreptului la locuire pentru cele mai precare persoane. Sentinţa obţinută constituie un precedent important pentru contestarea criteriilor injuste din alte oraşe ale ţării. Pentru un Cluj social, pentru un Cluj antirasist!”, concluzionează reprezentaţii Fundaţiei Desire. 

Biroul de Presă al Primăriei, contactat de reporterul Adevărul, nu a furnizat, deocamdată, nicio reacţie. 

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri