Presa tipărită, amenințată cu dispariția de creșterea TVA. Mesajul jurnaliștilor către premierul Marcel Ciolacu

0
0
Publicat:

Uniunea Ziariștilor din România, organizație de creație cu statut de utilitate publică, atrage atenția - alături de Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj și de numeroși editori de ziare și reviste - că majorarea TVA-ului la publicațiile tipărite va duce la dispariția de pe piață a presei scrise.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Presa scrisă e pe cale de dispariție, avertizează jurnaliștii, într-o scrisoare deschisă trimisă pe adresa Guvernului României, în atenția premierului Marcel Ciolacu.

„În toate societățile democratice, presa scrisă este considerată garanția informației corecte. În prezent, pentru publicațiile tipărite-cotidiane, săptămânale, reviste etc. TVA-ul este de 5 la sută.  Majorarea acestei taxe va duce la creșterea prețului produselor media tipărite, ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor, și apoi, în mod evident, încetarea aparițiilor edițiilor tipărite. Or, acest lucru va afecta grav accesul cetățenilor la informații de interes public verificate și documentate într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conținut fals și dezinformare”, se menționează în mesaj.

Odată ce presa scrisă ar dispărea va fi imposibilă asigurarea legalității unora dintre acte, avertizează autorii mesajului: „Ținem să arătăm că presa scrisă constituie un suport și pentru realizarea unora dintre actele juridice și administrative. Concret, conform codurilor civile, o serie de proceduri juridice si administrative sunt condiționate de asigurarea publicității în presa scrisă. Dacă acest lucru nu va mai putea fi realizat, cu siguranță va fi imposibilă asigurarea legalității unora dintre acte.”

Nu în ultimul rând, ei amintesc că produsele media locale în format tipărit sunt necesare inclusiv pentru conservarea democrației: „Produsele media locale în format tipărit sunt esențiale pentru informarea corectă și consecventă a cetățenilor, pentru bunul mers al comunităților noastre. Existența publicațiilor tipărite este o condiție necesară pentru conservarea democrației și asigurarea pluralității opiniilor.”

Majorarea TVA va duce la închiderea a numeroase redacții și la pierderea a mii de locuri de muncă. Evident, statul nu este pregătit pentru asta.

„Majorarea TVA-ului la publicații va însemna un aport infim la bugetul național, dar va duce la închiderea a zeci de redacții și dispariția a mii de locuri de muncă. Și aici vorbim de redactorii și reporterii publicațiilor tipărite, de tehnoredactorii care paginează aceste publicații, de angajații firmelor de difuzare din toată țara, precum și de salariații tipografiilor. Astfel, va înceta să existe o întreagă ramură economică, una care contribuie la bugetul țării prin impozitele aferente salariilor angajaților din acest sector, dar și prin taxele și impozitele pe care le plătesc societățile care editează aceste publicații”, arată jurnaliștii. 

Autorii protestului mai amintesc că în toată lumea presa tipărită beneficiază de sprijin din partea statului, mai puțin în România.

„Datorită rolului pe care îl are în societate, peste tot în lumea civilizată presa tipărită este sprijinită de stat prin diverse măsuri. În România, publicațiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Presa tipărită este rodul muncii unor echipe de jurnaliști care cred în misiunea lor nobilă și care fac eforturi disperate pentru a rezista în fața prețurilor mari la hârtia de tipar, la energie, dar și la măsurile luate de anumite administrații locale de a desființa punctele de vânzare a publicațiilor”, transmit ziariștii.

Semnatari sunt Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj, Casa de Editură Napoca SRL(editorul ziarului Făclia de Cluj), Ziua de Cluj, Sabadsag, Graiul Sălajului, Ziarul Unirea-Alba, Ziarul de Iași, Gazeta de Cluj, Zi de Zi, Transilvania Business și Graiul Maramureșului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite