EXCLUSIV Tupeu de bugetar. Şeful Filarmonicii din Cluj şi-a mărit singur salariul. Ce zice despre raportul de audit: „Se scriu o grămadă de prostii acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Tabacu la o conferinţă de presă la UBB Cluj-Napoca FOTO: Filarmonica de Stat Cluj
Marius Tabacu la o conferinţă de presă la UBB Cluj-Napoca FOTO: Filarmonica de Stat Cluj

Directorul Filarmonicii de Stat „Transilvania“ din Cluj şi-a mărit singur salariul, are cheltuieli de protocol pentru ciocolată de circa 12.000 de lei în doi ani, iar contabilitatea sa este praf, se arată într-un raport întocmit de comisia de audit a Consiliului Judeţean Cluj.

Comisia de audit a Consiliului Judeţean Cluj a verificat Filarmonica de Stat „Transilvania“ din Cluj şi a găsit nereguli mari. Spre exemplu, directorul Marius Tabacu şi-a mărit singur salariul. Controlul de audit s-a făcut pentru anii 2011 şi 2012.

Neregulile găsite nu se opresc aici. S-au mai descoperit procese-verbale şi fişe de inventar fără data întocmirii lor, la care se adaugă achiziţii de pantofi bărbăteşti la 239 de lei şi un costum în valoare de 755 de lei. De asemenea, unele ordine de deplasare în delegaţii, în ţară şi în străinătate, nu au ora plecării şi ziua sosirii.

Iar conducerea instituţiei a încheiat contracte în valoare de circa 3.900 de lei cu operatori de telefonie deşi legea nu îi permite.

Mărire „în spiritul legii“

La 31 mai 2012 s-a încheiat „eronat un act adiţional fără număr de înregistrare“, se arată în raportul de audit, între managerul Marius Tabacu şi „salariatul“ Marius Tabacu prin care directorul executiv al Filarmonicii îşi măreşte salariul de la 3.968 lei la 4.285 lei.

„Actul adiţional la contractul individual de muncă, neaplicabil în acest caz deoarece părţile între care s-a încheiat contractul de management sunt Consiliul Judeţean Cluj şi manager - domnul Marius Tabacu. (...)
Actul adiţional modifică salariul de bază de la 3.968 lei pentru luna mai 2012 la 4.285 lei pentru luna iunie 2012“, potrivit raportului.

Întrebat de ce şi-a mărit salariul, directorul Marius Tabacu spune că acea majorare a fost legală: „A fost făcută în spiritul legii“.

„Se scriu o grămadă de prostii în rapoartele de audit“, adaugă Tabacu.

Auditorii nu sunt de aceeaşi părere, susţin că Marius Tabacu a gospodărit defectuos instituţia, iar modul în care şi-a ţinut actele din inventar şi contabilitate încalcă legea. Ei vorbesc de fals intelectual.

În pagina 28 din raport se spune clar: „Potrivit art.43 din Legea contabilităţii nr. 82 din 24 decembrie 1991 republicată, actualizată cu modificările şi completările ulterioare „efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte, precum şi omisiunea cu ştiinţă a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi de pasiv ce se reflectă în bilanţ, constituie infracţiune de fals intelectual şi se pedepseşte conform legii“

Ciocolată de circa 12.000 de lei

Legat de cheltuieli, doar la capitolul protocol, pentru 2011 şi 2012, instituţia are cheltuieli de circa 31.000 de lei, dintre care 12.868 lei pentru ciocolată de protocol.

„Cu cei circa 12.000 de lei s-au cumpărat, la Crăciun, cadouri şi ciocolată pentru copiii angajaţilor instituţiei“, afirmă Marius Tabacu.

Însă pentru cadouri de Crăciun s-au alocat 3.468,16 lei, se arată, în pagina următoare a raportului de audit.

Directorul Filarmonicii are încheiate, în februarie şi martie 2012, două contracte cu doi operatori de telefonie. Unul este în valoare de circa 3.500 de lei, iar celălalt, de 257,57 lei.

Prin primul contract, care se păteşte în rate, s-a cumpărat un laptop, ne spune directorul Tabacu. Primul contract nu apare înregistrat în evidenţele contabile, iar al doilea e trecut „eronat în evidenţele contabile ca şi Alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi“.

„Era nevoie în instituţie de un calculator bun“, afirmă directorul.
Însă OUG  din aprilie 2009 interzice instituţiilor publice să cumpere, printre altele, obiecte de birotică. Acestea

În raport i se cere să rezilieze aceste contracte şi să restituie banii.

Doar la capitolul transport al bugetului Filarmonicii s-au depăşit bugetele pe 2011 şi 2012 cu 34.887,73 de lei (pagina 59 a raportului). Iar la cheltuieli de personal s-a depăşit cu 13.919 pe 2011 şi cu 73.560 de lei pe 2012 (pagina 54).

Marius Tabacu spune că majoritatea recomandărilor făcute de comisia de audit au fost puse în practică.

Ce zice Consiliul Judeţean Cluj

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, afirmă că la sfârşitul acestei luni se vor face, din nou, verificări, la Filarmonică, şi nu acum, deoarece instituţia organizează Festivalul „Toamna muzicală clujeană“.

„Nu e în regulă că domnul director Marius Tabacu şi-a mărit singur salariul. Consiliul Judeţean măreşte salariile angajaţilor. La finalul lunii vom face încă o verificare. O parte din recomandările făcute de comisia de audit s-au pus în practică, însă mai e drum lung până să fie puse toate în aplicare“, susţine Vakar.

Mai puteţi citi:

VIDEO Cum explică ex-şeful Poliţiei Rutiere Cluj că nu a trecut în declaraţia de avere afacerile soţiei: "Am avut o înţelegere, eu mă ocup de carieră şi copii, ea de bani"

Confiscarea averii  fostului şef al Poliţiei Cluj se judecă cu uşile închise. Păcurar a cerut secretizarea procesului

VIDEO Şeful Poliţiei Române: „11 ofiţeri din conducerea poliţiei clujene sunt cercetaţi disciplinar. Printre ei se află fostul şef IPJ Cluj, Ioan Păcurar“

Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite