Cum să iubești România. „Fiți circumspecți mai ales când vă vorbesc politicienii. Țara ta e cea mai mare afacere a lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Națională a României reprezintă un prilej de afișare, mai mult sau mai puțin sinceră, a dragostei de țară. Fost jurnalist, acum preot misionar în Scoția, Ioan-Florin Florescu a scris un „mic îndrumar” onest despre cum să iubești România.

Ziua Națională a României. FOTO: Octav Ganea
Ziua Națională a României. FOTO: Octav Ganea

„Țara se iubește învățându-i limba, vorbind-o corect în lume și scriind-o cu diacritice pe Facebook. Țara se iubește cunoscându-i istoria, nu repetând lozinci despre istoria ei. Suspectați orice adjectiv din discursurile pompoase despre țară: istoria ei se scrie cu verbe. Fiți circumspecți mai ales când politicienii, diplomații și securiștii vechi și noi vă vorbesc despre țară. Țara ta este cea mai mare afacere a lor”, își începe Florescu textul de pe blogul său.

Fostul jurnalist își îndreaptă apoi atenția spre iubirea culturii și istoriei țării:

„Țara se iubește citindu-i cărțile și plătindu-i cum se cuvine scriitorii, artiștii, învățătorii și litrul de lapte de la țărani. Restaurându-i casele memoriale abandonate, vizitându-i muzeele și construindu-i drumuri.”

Iubirea de țară se referă și la comportamentul nostru în calitate de cetățeni ai ei. „Țara se iubește ținându-ți cuvântul, îndeplinindu-ți promisiunile și plătindu-ți datoriile. Aruncând chiștocul la coșul de gunoi și respectând viteza legală în localitate”, mai spune preotul.

„Versuri patriotice și vorbe grele despre hoți”

Florescu susține că țara se iubește și cu versuri patriotice, de care avem parte de fiecare dată când sărbătorim Ziua Națională, „dar și cu vorbe grele despre hoții și impostorii ei, cu jurăminte de credință, dar și cu răfuieli de îndrăgostit înșelat. Numai iubirea adevărată ceartă cu cele mai grele cuvinte.”

Fostul jurnalist nu îi uită nici pe cei circa cinci milioane de români care și-au căutat rostul în țări străine: „Țara se iubește acasă, dar și pe microbuzele care o duc la muncă în străinătate. De mai multe ori se aud „mamă” și „tată” în Spania, Italia și Anglia decât în Moldova, Muntenia și Ardeal. Țara se iubește și atunci când cere pâine și casă în toate limbile pământului. Țara binecuvântează în toate limbile pământului. Țara blestemă în toate limbile pământului. Țara mea, peste care soarele nu apune niciodată!

Cred în România

O campanie demarată de Asociația „Cred în România“ și susținută de „Adevărul“ vrea să ofere românilor o perspectivă nouă asupra Zilei Naționale și asupra lor înșiși: perspectiva celor care Cred în România, datorită motivelor concrete adunate din întreaga țară.

Știrile senzaționale, opiniile negative și zvonurile deseori nejustificate domină spațiul mediatic și discursul public. Românii se critică disproporționat pe sine, sunt neîncrezători în autorități, suspicioși în semeni și pesimiști la adresa României.

Acest deficit de optimism și încredere produce numeroase efecte: emigrație, scăderea stimei de sine, inhibarea investițiilor, reducerea sentimentului de apartenență la comunitate.

Milioane de români pricepuți și cinstiți își fac treaba cu demnitate

Totuși, adevărul este că România se dezvoltă rapid și recuperează decalaje, aflându-se deja în rândurile țărilor prospere, sigure și dinamice. Milioane de români pricepuți și cinstiți își fac treaba cu demnitate acolo unde se află. Povestea lor merită să fie spusă pentru că este povestea României reale.

România în care credem este europeană și euro-atlantică, democratică, multietnică, multiconfesională și inclusivă. Este România tolerantă și generoasă, atractivă pentru profesionșiti, studenți, artiști și antreprenori.

Fiecare dintre noi are motivele sale pentru care Crede în România. Poate te conving realizările în robotică sau destinațiile turistice de o frumusețe incontestabilă, poate apreciezi aplauzele de la festivalurile de film și calitatea evenimentelor culturale. Cu siguranță ai un motiv pentru care crezi în România. Vrem să îl descoperim.

România în care credem există deja, iar motivele celor care Cred în România trebuie spuse...

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite