Cine este românul care a plătit 1.000 de lei pe un kurtos. Este poleit cu foiţă comestibilă de aur de 24 de karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „Kurtosul de aur" a fost preparat în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului kurtoskalacs şi deliciilor dulci, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii la Sfântu Gheorghe, și a fost adjudecat de către un medic chirurg din Cluj.

Kurtos-ul este poleit cu foiţă comestibilă de aur de 24 de karate FOTO Facebook
Kurtos-ul este poleit cu foiţă comestibilă de aur de 24 de karate FOTO Facebook

Kurtos-ul de aproximativ 30 de centimetri, poleit cu foiţă comestibilă de aur de 24 de karate, a fost scos la licitaţie duminică după-amiază, iar banii obţinuţi au fost donaţi Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care derulează mai multe programe caritabile, printre care şi „Masa pe roţi", prin intermediul căruia asigură o masă caldă pe zi câtorva zeci de persoane vârstnice din municipiu.

„Am putea crede că kurtosul de aur există doar în poveşti. Anul acesta, la festivalul Cozonacului Kurtos s-a dovedit că, cu puţin altruism, iubire şi dorinţă de a ajuta, poveştile pot deveni realitate. Mulţumim organizatorilor că s-au gândit la organizaţia noastră şi suntem recunoscători pentru donaţia primită, care sprijină programul nostru de Masa pe Roţi", au scris reprezentanţii Serviciului de Ajutor Maltez pe pagina de Facebook, potrivit ziare.com.

În cadrul Festivalului kurtoskalacs şi al deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe, Organizaţia de Tineret din Sântionlunca a preparat un colac secuiesc în lungime de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel de anul trecut, pentru acesta fiind folosite 60 kilograme de făină, 10 kilograme de unt, 20 de kilograme de zahăr, jumătate de kilogram de drojdie şi aceeaşi cantitate de sare, 6 kilograme de coajă de lămâie, un kilogram de zahăr vanilat şi 25 de litri de lapte.

De asemenea, a avut loc un concurs la care au participat 13 echipe din Covasna, Harghita, Mureş, Cluj şi Satu Mare, în cadrul căruia au fost desemnaţi cei mai buni producători de kurtos din acest an. Concursul s-a derulat pe două categorii: kurtoskalacs preparat după reţete tradiţionale şi „kurtoskalacs regândit".

La prima categorie, juriul a acordat titlul „Kurtoskalacsul Anului în Ţinutul Secuiesc" familiei Simon din localitatea covăsneană Sântionlunca, iar marele premiu a constat în 720 de kilograme de făină.

Kurtos cu caşcaval, chimen şi leurdă

Premiul de popularitate, acordat pe baza voturilor publicului, a revenit în acest an echipei Melinda Kurtos din Sfântu Gheorghe, care a primit drept premiu un aparat de făcut kurtoskalacs, iar echipa Saitos, aflată la mică diferenţă de voturi, a primit o jumătate de palet de cărbune.

La categoria „Kurtoskalacsul reinterpretat al anului", care a avut ca temă „kurtos neîndulcit", marele premiu a fost atribuit echipei Marica Kalacsa din Sânmartin, judeţul Harghita, care a preparat un kurtos cu caşcaval, chimen şi leurdă.

Premiul a constat în 110 de kilograme de zahăr, o paletă de cărbune, precum şi brânză raclette maturată timp de 491 de zile oferită de o fabrică de lactate din localitatea Arcuş, care a sponsorizat şi kurtosul de aur".

În cadrul acestei probe, desfăşurată duminică, au fost create şi alte reţete de kurtos neîndulcit, participanţii folosind o varietate de ingrediente, precum roşii, kaizer, şuncă, usturoi, măsline sau slănină.

Festivalul kurtoskalacs şi al deliciilor dulci a fost organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Agrosic, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Asociaţia organizaţiilor de fermieri din Ţinutul Secuiesc în colaborare cu mai mulţi parteneri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite