Cariere în alb transferate de la Cluj în Vest

0
0
Natalia Taciuc, medic rezident, speră ca în şase luni să lucreze într-un spital din Germania.
Natalia Taciuc, medic rezident, speră ca în şase luni să lucreze într-un spital din Germania.

Târgul de cariere desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca a adunat peste 500 de medici dornici să părăsească România.

La târgul de duminică organizat de Constatin Covaliu au participat 13 firme de recrutare din ţară şi străinătate care caută personal medical pentru 250 de spitale fiecare. Ca atare au fost peste 2.500 de angajatori la acest targ, iar „numărul medicilor care pot fi angajaţi este practic nelimitat", a spus Ioana Florescu consultant la Ateam, o firmă de recrutare din Anglia.

Şi-a  găsit de lucru

La unul din standurile târgului am întâlnit-o pe Natalia Taciuc, medic rezident la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Cluj. Ea şi-a găsit de lucru în Germania la acest târg şi în maximum 6 luni va pleca din ţară.Am un copil de un an şi cinci luni pe care trebuie să-l las în grija cuiva cât timp fac cursul de limba germană în Germania. Ceea ce m-a bucurat a fost că mi se plătesc drumul şi cazarea pe perioada cursului de limbă. Ei asigură un loc de muncă şi pentru soţul meu, care lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă",precizat Natalia Taciuc, medic rezident. Medicul trebuie doar să aştepte eliberarea certificatului de conformitate, iar perioada poate fi mare pentru că sunt 5.000 de cereri la nivel naţional.

Certificatul de conformitate se eliberează pe baza unui dosar stufos, care conţine toate diplomele şi cursurile, tot ce ţine de licenţă şi rezidenţiat.

Spre surprinderea Nataliei Taciuc, clinca din Germania o ajută mai mult decât credea că e posibil, îi oferă un adevărat pachet salarial, cu asigurare medicală inclusă şi cu diferite facilităţi. „Ne vor asigura şi locuinţă de serviciu, aşa ne-au spus, pentru că are spitalul câteva apartamente pentru medicii străini. Salariul e de 2.500 de euro pe lună în mână şi nu e nevoie să profesez tot pe urgenţă, ci pot alege altă specalitate, aşa că voi merge pe interne. Aici câştigăm 750 de euro, atât înseamnă salariile noastre cumulate, al meu şi al soţului, iar acolo numai eu primesc mai mult decât dublu", a adăugat Natalia Taciuc.

Medic
în Germania

Diana Csiri de la firma de recrutare EGV a descris situaţia unui medic care a plecat recent în Germania, după ce a participat la târgul de anul trecut. Îl cheamă Adrian Amzulescu şi e medic rezident în chirurgie în Saxonia. Despre locul în care trăieşte acum şi despre oamenii întâlniţi acolo, Adrian a mărturisit că: „primirea a fost mai prietenoasă decât m-am asteptat, pot să afirm că încă de la interviu mi s-a părut că ceea ce se spune uneori despre răceala nemţilor este cât se poate de fals". Oraşul în care locuieşte se află la o altitudine de 400 de metri, cu împrejurimi minunate, cu foarte multe spaţii verzi şi parcuri frumoase. „Ceea ce ne-a surprins cel mai mult a fost că lumea se salută pe stradă, ceea ce în România se mai întâmplă doar în zona rurală", a spus Adrian Amzulescu. În Germania îi merge bine şi profesional, şi financiar. „Am fost surprins că încă din prima săptămână am fost inclus în programul operator, spre surprinderea mea, mâna întâi. Acomodarea la noul loc de muncă a fost puţin mai dificilă în primele trei luni, deoarece a fost un mediu cu totul nou, am avut nevoie de timp să mă acomodez cu limba şi mai ales cu dialectul local. Dar totul a decurs bine şi de două luni am început şi gărzile", spune Adrian Amzulescu.

Medicii care vor să plece în străinătate trebuie să aştepte între două şi şase luni până primesc toate actele necesare plecării, inclusiv permisul de muncă şi certificatulul de conformitate a studiilor şi cerfiticarea competenţei lingvistice.

Medici fără frontiere pentru 1.000 de euro

La târg a fost prezent şi un reprezentant al Asociaţiei Medici fără Frontiere, care selectează medici pe care îi plăteşte cu 1.000 de euro lunar pentru a lucra în zone de război sau defavorizate cum sunt Africa, Iran, Pakistan sau Irak.

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite