Vremea recoltatului. Fermierii din Bărăgan trag linie: producţii mai slabe la orz şi orzoiacă decât în 2014

0
0

Agricultorii din Bărăgan dau zor să culeagă recoltele, însă ploile din ultimele zile le-au dat campania peste cap. Orzul şi orzoiaca au fost aproape culese şi de o săptămână se lucreză de zor la rapiţă. Producţiile sunt mulţumitoare în anumite zone din judeţul Călăraşi, însă nu mai mari decât cele din 2014.


În  Lunca Dunării,  situaţia e mai complicată din cauza inundaţiilor din primăvară, dar şi a secetei din ultimele luni care a făcut prăpăd. “Din 2007 nu am mai avut an aşa de prost. Ce să vă spun, e dezastru!. Porumbul, grâul, floarea-soarelui, rapiţa şi lucerna au fost distruse de temperaturile ridicate, dar şi de ploile torenţiale din primăvară. Floarea este compromisă în totalitate, iar porumbul a intrat în faza de nanism. E înalt până la genunchi, n-o să avem ce culege.

Nu ştiu ce va fi când vom trage linie. La orz a mers bine, s-a recoltat masiv, însă la celelalte culturi e jale. Şi soia arată bine deocamdată, am efectuat lucrări de irigaţii, să sperăm că scapă de necaz. Floarea-soarelui are turtiţa cât palma şi tulpina ca un creion, toate sunt chinuite de secetă”, spune Aurelian Dobre, fermier şi preşedinte interimar al Camerei Agricole Călăraşi.

Lunca Dunării, un imens lac

Bărăganul a avut de suferit din cauza precipitaţiilor abundente care au creat adevărate lacuri pe câmpurile din Lunca Dunării. Umiditatea excesivă a compromise peste 12.000 de hectare de culturi agricole şi a făcut imposibilă însămânţarea în campania de primăvară.

Orzul şi orzoaica, aproape culese

Până în prezent, conform Direcţiei Agricole Călăraşi, din cele 32.797 de hectare cultivate cu orz au fost recoltate puţin peste 30.000, cu o producţie la hectar de 4.200 kilograme. Orzoaica de toamnă a fost recoltată aproape toată, producţia la hectar fiind de 4.000 kg.
La rapiţă, lucrările de recoltare sunt la început, fiind culese aproximativ 10.000 de hectare din cele peste 51.000 cultivate. Cea mai mare suprafaţă din judeţul Călăraşi este ocupată de grâu, peste 123.000 hectare, cu o producţie de 4.000 kg/ha.

Porumbul şi rapiţa, vedetele câmpului

Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.

În 2014, după un an agricol cu multe pagube, fermierii din Bărăgan au tras linie şi au răsuflat uşuraţi. Producţii de top s-au înregistrat la porumb, grâu şi rapiţă. În ultimele 2 decenii, în judeţul Călăraşi, nu s-a mai văzut o recoltă aşa de bogată la porumb. 591.750 tone s-au obţinut de pe cele 98.073 de hectare cultivate. Producţia medie la hectar a fost 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg. “În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spunea Aurelian Dobre.
 

Vă recomandăm şi:

Dezastru natural: Lunca Dunării, pierdută sub ape. Peste 3.000 hectare de culturi agricole au fost distruse în Bărăgan

Recolta din 2015, sub semnul întrebării. Rapiţa şi grâul sunt deja compromise

Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite