Un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi va funcţiona pe malul Borcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de recuperare FOTO Adevărul
Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de recuperare FOTO Adevărul

Un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din Călăraşi va fi construit la Călăraşi, având în vedere că în judeţ sunt identificaţi un număr de aproximativ 237 minori cu tulburare de spectru autist.

Consiliul Judeţean Călăraşi, întrunit în şedinţa a aprobat asocierea judeţului Călăraşi cu Fundaţia SERA România şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru realizarea obiectivului de investiţii “Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Călăraşi”.

Prin acest acord, Fundaţia SERA se obligă să suporte cheltuielile generate de construcţia sediului, Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Călăraşi, precum şi dotările acestuia, în proporţie de 85 %, iar Consiliului Judeţean Călăraşi îi revine un procent de 15 % din întreaga valoare a obiectivului. Construirea centrului, se arată în proiectul de hotărâre, are drept scop sprijinirea minorilor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist şi Sindrom Down, dar şi oferirea de asistenţă şi suport pentru familie/reprezentant legal pentru dobândirea unor calităţi de coterapeut în procesul de recuperare al minorilor.

237 de minori suferă de tulburare de spectru autist

La nivelul judeţului Călăraşi sunt identificaţi un număr de aproximativ 237 minori cu tulburare de spectru autist, din care în municipiul Călăraşi un număr de aproximativ 70 şi 49 minori cu Sindrom Down, 10 minori fiind din municipiul Călăraşi.  Toţi aceştia se află în evidenţă Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi ca beneficiari ai unui certificat de încadrare în grad de handicap.

Funcţionarea unui centru de zi, în cadrul căruia să se acorde servicii de recuperare (Terapie ABA, educaţională, psihologică, logopedie, kinetoterapie) pentru minorii cu  aceste afecţiuni se justifică prin înregistrarea unui număr în creştere a afecţiunilor menţionate şi o slabă acoperire a acestor servicii/terapii. În prezent, în municipiul Călăraşi funcţionează în cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever, un compartiment destinat consilierii şi asistenţei persoanelor cu tulburare de spectru autist, care oferă servicii de recuperare (terapie educaţională, psihologică, logopedie, kinetoterapie) pentru un număr de 26 beneficiari /30 locuri şi Centru de Recuperare de Zi, unde se oferă servicii de recuperare similare pentru minorii cu handicap – 35 beneficiari/50 locuri.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite