Prognoza meteo: Un val de aer tropical loveşte România. Unde se anunţă furtuni şi ce fenomene extreme ne aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme deosebit de caldă în următoarea perioadă FOTO Shutterstock
Vreme deosebit de caldă în următoarea perioadă FOTO Shutterstock

După potopul de ploi torenţiale şi furtunile violente, un val de aer tropical loveşte România. Vreme deosebit de caldă anunţă meteorologii în următoarele zile, în sudul ţării fiind prognozate 35 de grade Celsius. Vor fi şi perioade de instabilitate atmosferică, fiind aşteptate vijelii şi căderi de grindină.

Luni, 29 iunie, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea se va menţine caldă, cu o după-amiază călduroasă în majoritatea zonelor, în special în Câmpia Română, Câmpia de Vest şi Lunca Dunării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 34 de grade. 

În nord-vestul şi centrul ţării, în zonele montane şi submontane vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil chiar vijelii şi căderi de grindină. Pe arii restrânse, în intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mai restrânse, cu probabilitate mai mare în est şi sud-est. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 12 şi 23 de grade.

În Bucureşti, vremea se va menţine călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul a 34 de grade şi disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge în orele după-amiezii pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 18...20 de grade.

În ultima zi a lunii iunie, marţi, în jumătatea de nord-vest a ţării, valorile termice vor marca o scădere faţă de zilele precedente, în schimb în sud şi sud-est vremea va fi în continuare călduroasă, izolat caniculară după-amiaza, cu disconfort termic accentuat, astfel că indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

Conform meteorologilor, în nord şi nord-est şi local în centru şi la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Pe arii restrânse, în intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor fi însemnate. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi redusă. Vântul va avea intensificări la munte şi local şi temporar şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în Maramureş şi nordul Moldovei şi în jurul a 35 de grade în Muntenia şi vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 10 şi 20 de grade.

Şi în Capitală, vremea se va menţine călduroasă, caniculară în orele prânzului când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei, dar probabilitatea pentru averse va fi redusă. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18...20 de grade.

Pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo: Vremea extremă face prăpăd în România. Ce anunţă meteorologii, când scăpăm de furtunile violente

Prognoza meteo. Ce fenomene lovesc România în luna iulie. Când se răceşte vremea, unde se aşteaptă ploi puternice

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite