Oraşul de pe malul Borcei va avea sursă alternativă de apă potabilă. La cât se ridică investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apă potabilă din puţuri forate FOTO 123 RF
Apă potabilă din puţuri forate FOTO 123 RF

În câteva săptămâni, municipiul Călăraşi va avea o sursă alternativă de apă potabilă, din puţuri forate. După o investiţie derulată pe parcursul ultimilor 10 ani, municipiul Călăraşi, prin operatorul EcoAqua, va deveni beneficiarul acestei surse alternative de apă din strat de profunzime.

Valoarea lucrărilor executate este de aproximativ 12,5 milioane lei, fiind finanţată de Compania Naţională de Investiţii.

Investiţia cuprinde in front de captare apă subterană din strat de profunzime, cu o lungime de 2.264 metri, format din 5 foraje cu adâncimi între 390 şi 400 metri.

 şi o staţie de tratare a apei şi aducţiune apă tratată, cu o lungime de 6.500 metri.

Pentru a fi corelată cu debitele de la Staţia de captare Chiciu din Dunăre, dar şi pentru siguranţa în exploatare, a mai fost necesară suplimentarea investiţiei cu echipamente SCADA (sisteme de supraveghere, control şi achiziţii date), convertizoare de frecvenţă şi generator de curent electric.

Staţia de captare şi tratare apă din puţuri este construită să realizeze debitul maxim de 600 mc/h (60% din necesarul municipiului Călăraşi), debitul mediu cu eficienţă maximă fiind de 150-170 mc/h şi un debit minim de 50-70 mc/h. În urma discuţiilor cu operatorul ECOAQUA s-a stabilit funcţionarea staţiei pe debitul mediu 150-170 mc/h în mod continuu. 

Foraje la adâncimi de 400 de metri

Probele finale în ceea ce priveşte stabilirea dozelor eficiente a reactivilor de tratare se vor efectua începând cu 20 august 2020, dupa care în circa 2-3 saptamani sistemul poate fi preluat şi menţinut în funcţiune.

”Vreau să le mulţumesc celor de la Compania Naţională de Investiţii pentru că au fost de acord să suplimenteze, cu aproximativ 400.000 de euro această investiţie, pentru ca ea să fie finalizată, pentru reglarea debitului. Suntem pe ultima sută de metri, în curând vom recepţiona această staţie de captare şi tratare a apei din strat de profunzime.”, a declarat primarul Daniel Ştefan Drăgulin

” În municipiul Călăraşi a existat un foraj în vecinătatea fostul combinat siderurgic care avea un debit de 38 l/sec şi la vremea respectivă s-a gândit o anumită capacitate. Prin investiţia pe care am făcut-o, în vederea punerii în funcţiune a staţiei de tratare, s-au mai făcut încă patru foraje la 300-400 m adâncime. Ideea de a lua apa din subteran este, din punctul meu de vedere, foarte bună, de aia se numeşte şi sursă alternativă. Spun asta, întrucât dacă te bazezi doar pe apa din Dunăre, la câte situaţii de criză neprevăzute sunt, ei bine, în astfel de momente este nevoie de o sursă alternativă de apă, pot spune chiar că este o necesitate având în vedere siguranţa populaţiei.”, a declarat Eugen Prisăcariu, reprezentant Compania Naţională de Investiţii.

Vă mai recomandăm şi:

A început construcţia celei mai moderne pieţe de pe malul Borcei. Cum va arată clădirea de 4 milioane de lei

S-a deschis şantierul pentru introducerea reţelei de canalizare pe strada Oborului

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite