Investitori români şi bulgari, cu ochii pe viitorul podul peste Dunăre Călăraşi- Silistra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea, în apropiere de Silistra Foto:Arhivă Adevărul
Dunărea, în apropiere de Silistra Foto:Arhivă Adevărul

Veştile bune despre viitorul pod peste Dunăre vin şi de la Călăraşi, dar şi de la Sofia. Proiectul complex se află în atenţia unor investitori români şi bulgari.



Avem veşti bune în ceea ce priveşte proiectul podului care va lega Călăraşi de Silistra. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vrea să achiziţioneze servicii de expertiză tehnică - elaborare şi implementare - pentru construcţia podului”, a precizat Daniel Ştefan drăgulin, primarul Călăraşiului.

Şi premierul Bulgariei, Plamen Oreşarki a anunţat că déjà există investitori interesaţi de acest proiect. Acesta a spus în Parlamentul de la Sofia că noile poduri peste Dunăre Silistra-Călăraşi, Oriahovo-Bechet şi Nikopol-Turnu Magurele sunt incluse în planul de acţiune al Comisiei Europene pentru implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Proiectele sunt esenţiale pentru regiune, a subliniat el, citat de Novinite.

Nu s-a găsit finanţare

Premierul a spus însă că nu s-a convenit deocamdată o finanţare UE pentru vreunul dintre cele trei poduri. „Asta ne obligă să privim spre alte surse de finanţare, mai ales parteneriatul public-privat”, a explicat premierul bulgar. El a notat că o şedinţă comună a guevrnelor român şi bulgar va avea loc în lunile următoare, iar pe agendă vor fi planurile de cooperare bilaterală. Oreşarski a spus că a fost asigurat de surse de încredere că investitori privaţi şi-au exprimat interesul în a intra în discuţii pentru construirea podurilor.

Acord de principiu

Ideea construirii unui pod peste Dunăre a fost luată în discuţie la Călăraşi în urmă cu mai bine de doi ani când fostul primar, Nicolae Dragu, a prezentat proiectul monumentalei lucrări. Aleşii oraşului au căzut de acord şi au votat pe 7 martie 2012, hotărârea de Consiliu Local privind acordul de principiu pentru construirea podului.

Peste 7.000 locuri de muncă

Valoarea estimată a investiţiei, preciza fostul primar, s-ar ridica la 750 milioane de euro. Autorităţile spuneau la acea dată că prin această lucrare se vor crea peste 4.600 locuri de muncă în timpul construcţiei podului şi 2.500 de locuri de muncă la final, când se va da în exploatare.

Vă recomandăm şi:

Acord. Declaraţia comună de cooperare privind construirea celui de-al treilea pod peste Dunăre se semnează la Silistra

Vis măreţ. Al treilea pod peste Dunăre va fi construit între Călăraşi şi Silistra

Avem pod peste Dunăre de 273 de milioane de euro, dar drumul până la Calafat este plin de gropi


 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite