INHGA: Debitul Dunării, sub media multianuală a lunii iunie

0
0
Debitul Dunării, în scădere în următoarele zile FOTO natura2000.ro
Debitul Dunării, în scădere în următoarele zile FOTO natura2000.ro

Debitul fluviului Dunărea va ajunge pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 5.600 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s), potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru perioada 12 - 19 iunie 2021.

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară în prima zi până la valoarea de 5.800 mc/s, relativ staţionar în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 5.600 mc/s în ultimele două zile ale intervalului de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în creştere pe sectorul Gruia - Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia - Tulcea, iar în partea a doua a acestui interval debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Giurgiu şi în scădere uşoară pe sectorul Olteniţa - Tulcea", arată prognoza INHGA.

În ceea ce priveşte prognoza medie pentru râuri în intervalul 13 - 19 iunie 2021, hidrologii estimează că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând în primele două zile ale intervalului râurile din nordul, centrul şi estul ţării unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării.

În prima parte a intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe unele râuri din jumătatea de nord a ţării.

De altfel, INHGA a emis vineri o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din 15 judeţe din zonele Transilvaniei şi Moldovei, valabilă până luni, la ora 12:00

Vă mai recomandăm şi:

Din jurnalul secret al unui arhitect, despre Casa Poporului: Toată construcţia parcă e concepută de un dement

Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite