Fermierii se tem de ce-i mai rău. O invazie de şoareci ca în 2014 lasă Bărăganul fără pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul masiv al şoarecilor care au distrus recolta de grâu din Bărăgan în vara anului trecut s-ar putea repeta. Fermieii se tem că vor trece prin aceeaşi nenorocire, rozătoarele lăsându-ne fără pâine pe masă.


Agricultorii speră ca vremea rea să fi decimat inamicii, iar recolta de grâu din această vară să fie mulţumitoare.  “Poate gerul şi ninsoarea au mai stopat înmulţirea şoarecilor care ne-au distrus culturile anul trecut, însă e greu de prognozat”, spun fermierii.
“Să sperăm că recolta din acest an va fi mai bună ca cea de anul trecut. Pentru omul de rând, chiar dacă preţul la grâu va creşte, pâinea rămâne cel puţin la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Un impact pozitiv îl are însă şi reducerea TVA”,  e de părere deputatul de Călăraşi Valeriu Steriu, membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice a Camerei Deputaţilor.

Pe linia de plutire

Conform analizelor specialiştilor, efectele primelor două luni de iarnă au adus un val de temeri pentru fermieri, în legătură cu umiditatea din sol. Venirea valului de ninsori a risipit însă îndoielile. “ Zăpada a ţinut protecţie şi a ajutat plantele să se dezvolte, ceea ce ne face să credem că vom avea o recoltă bună la vară”, a precizat Steriu.
Şi producătorii de pâine din Bărăgan sunt mulţumiţi că au de lucru în continuare.

“ Cât de sărăci ar fi, pâinea tot se cumpără. E alimentul de bază care nu lipeseşte de pe nicio masă. Ne descurcăm şi noi mai greu cu costurile de producţie, însă încercăm să ne meţinem pe linia de plutire. Cât se mai poate pentru că e din ce în ce mai greu, preţurile cresc în fiecare zi”, spune patronul unei brutării din Călăraşi. În 2014, producţiile de grâu  au fost sub aşteptări în judeţul Călăraşi, cu 20-30% mai mici decât în 2013.
Anul trecut, în plină campanie de recoltare la grâu în Bărăgan, agricultorii se declarau nemulţumiţi de producţie. „Ne aşteptam la 6.000 kg/ha, dar sunt fermieri care rar au scos 2.500 kg/ha. Eu, de exemplu, anul trecut am avut 7.500 kg/ha, acum vorbim de o medie de 4.000 kg/ha”, spune unul dintre fermieri.

Atac masiv

Previziunile privind producţia slabă de grâu au fost făcute de fermieri la începutul lunii iulie. Când au văzut cum rozătoarele le-au nimicit munca, agricultorii au anunţat că se aşteaptă la recolte cu aproximativ 30% mai mici decât anul trecut. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz şi rapiţă.
„Eu n-am mai văzut aşa ceva! Toate terenurile sunt invadate de şoareci. Avem pagube semnificative şi, din păcate, acum nu prea avem ce să mai facem. Sunt foarte prolifici, într-o lună apare o nouă generaţie din puii proaspăt fătaţi“, spunea Aurelian Dobre, secretarul Cameri Agricole din Călăraşi.


Vă recomandăm şi:

Recolta din 2015, sub semnul întrebării. Rapiţa şi grâul sunt deja compromise

Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite