Alegeri locale 2016. Ce riscă alegătorii care votează de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraudele electorale se pedepesc FOTO Adevărul
Fraudele electorale se pedepesc FOTO Adevărul

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au prezentat sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI. Autorităţile atrag atenţia că tentativele de fraudă vor fi anchetate de poliţişti.


Concret, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.

"Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun", a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ.

Acesta a explicat şi ce se întâmplă în cazul în care sistemul indică faptul că cetăţeanul a încercat să voteze de două ori: Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor  votcerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat - prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul ar mai fi votat - respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încercerce să voteze ilegal", a spus purtătorul de cuvânt al AEP. El a dat asigurări că nu există riscul să se blocheze sistemul în integralitatea lui.

Vă recomandăm şi:

Alegeri locale 2016. Program prelungit la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei

Alegeri locale 2016. Cine sunt cei 9 candidaţi care au intrat în cursa electorală pentru Primăria Călăraşiului

Alegeri locale 2016. Care sunt cele mai tari dueluri electorale din ţară

Regulile campaniei electorale. Ce „cadouri“ electorale îi pot pricopsi pe candidaţi cu dosare penale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite