Acces permis doar cu certificat verde la spectacolul dedicat Zilei Naţionale, de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Naţională a României, marcată prin parade militare FOTO Shutterstock
Ziua Naţională a României, marcată prin parade militare FOTO Shutterstock

Ziua Naţională a României este marcată la Călăraşi printr-un spectacol patriotic şi prin deschiderea la muzeu a proiectului "1914-1918 Drumul spre Unire" care cuprinde trei expoziţii tematice.

Astfel, miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 12.30, în Sala Barbu Ştirbei a Centrului Judeţean de Cultură va avea un spectacol patriotic dedicat Zilei Naţionale a României. Vor evolua pe scenă Corul Camerata Danubii, copiii Grupului Flores Campi, copiii de la Palatul Copiilor nr. 1 Călăraşi, Ansamblul Folcloric Bărăganul.

Intrarea este liberă pentru persoanele care prezintă certificatul verde, în limita a maximum 30% din capacitatea sălii. 

Tot pe 1 Decembrie, la Muzeul Dunării de Jos este deschis proiectul dedicat Zilei Naţionale a României şi care cuprinde trei expoziţii tematice, punând-se accent pe conştientizarea importanţei actului Unirii, dar şi pe jertfa de secole a eroilor care şi-au dat viaţa pentru realizarea unui vis aparent imposibil.

Pentru eroii ştiuţi şi neştiuţi

Expoziţia “Eroi din Bărăgan” realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Ialomiţa, este dedicată eroilor ştiuţi şi neştiuţi ai acestor locuri care cu demnitate, onoare şi curaj şi-au pus viaţa în slujba României Mari. 

Expoziţia „Arta tranşeelor”, realizată în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, prezintă povestea cartuşelor, grenadelor, proiectilelor, obuzelor realizate pe front, în spitale de campanie sau prizonierat de soldaţii români sau de alte naţionalităţi.

Expoziţia care dă titlul proiectului “1914 – 1918. Drumul spre Unire”, îşi propune să prezinte prin intermediul unor soluţii noi, adaptate cerinţelor muzeale, parcursul istoric, la care au contribuit şi călărăşenii, ce porneşte de la anii neutralităţii şi până la Declaraţia de la Alba-Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Proiectul expoziţional “1914 – 1918. Drumul spre Unire” va putea fi vizitat până la sfârşitul lunii ianuarie 2022.

103 ani de la Marea Unire

La 1 Decembrie vom sărbători unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră naţională: împlinirea a 103 de ani de la Marea Unire din 1918. 

În primăvara şi toamna anului 1918, România devine stat naţional şi unitar, prin deciziile şi voinţa românilor din teritoriile aflate în afara Regatului României de până la 1918 – Basarabia, Bucovina şi Ardealul.  

Actele de la Chişinău, Cernăuţi, Alba-Iulia au căpătat o consacrare oficială în primul Parlament al României întregite ales în noiembrie 1919, prin vot secret, universal şi direct.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Celebra fată afgană cu ochii verzi, fotografiată de National Geographic, a fost evacuată în Italia

Problemele barajului Gura Apelor din Retezat, la 35 de ani de la inaugurare. Ce se întâmplă în galeriile din munte

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite