24 mai 1908. Era inaugurat Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sosirea Regelui Carol I la inaugurarea muzeului Grigore Antipa FOTO Facebook/MNINGA
Sosirea Regelui Carol I la inaugurarea muzeului Grigore Antipa FOTO Facebook/MNINGA

În urmă cu 114 ani, pe 24 mai 1908, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti se deschidea în „clădirea de la şosea”, prima clădire din Regatul României construită cu scopul de a găzdui un muzeu.

La festivitatea de inaugurare oficiată în prezenţa Regelui Carol I, a Principelui Moştenior Ferdinand şi a Principesei Maria, au participat, alături de prim-ministrul Dimitrie Sturdza, miniştrii I. Brătianu, S. Haret şi D. Carp şi preşedintele Academiei Române, Anghel Saligny, decanul Facultăţii de Ştiinţe, arhitectul Ermil Pangrati, precum şi numeroşi profesori universitari şi alte oficialităţi ale epocii.

"Iată că astăzi, la mai mult de un secol distanţă, Muzeul care, în viziunea lui Antipa, era un „adevărat focar de ştiinţă şi cultură al neamului românesc”, a rămas şi este „una din instituţiile de cultură ale României cu care ne putem făli şi care a dus bunul renume al ţării noastre peste graniţă”, aşa cum a afirmat Regele Carol al II-lea în discursul său, susţinut tot într-o zi de 24 mai, la Muzeu, în holul central", au anunţat reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Capitală este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului. 

Este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate “baze de date” prin colecţiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial.

Deşi îşi are începuturile în “Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” înfiinţat în 1834 de către Mihalache Ghica, menirea şi strălucirea şi le-a căpătat-o în secolul trecut, sub coordonarea lui Grigore Antipa. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Der Spiegel”: Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite