VIDEO O familie din Buzău scoate țiței din fântână

0
0

Petrolul acumulat în fântâna unor localnici din Sărata Monteoru a produs numai nenorociri în gospodăria acestora. Oamenii s-au îmbolnăvit, animalele au murit pe capete iar grădina irigată cu apa din puț s-a uscat. Localnicii cred că în fântână s-a infiltrat ţiţei din sondele de extracţie aflate la câteva sute de metri distanță.

Proprietarii fântânii spun că jumătate de an au folosit apa contaminată fără să își dea seama și cred că de vină sunt sondele săpate prea aproape de sat. Au dus o sticlă cu apă la analize iar rezultatul probelor a fost cât se poate de concludent: infestare cu hidrocarburi.

Bătrânul familiei, Lică Moise, spune că de zece ani are fântâna, pe care a săpat-o la nouă metri adâncime. Familia sa a folosit apa pentru băut, gătit, la udatul grădinii de lângă casă și pentru adăpatul animalelor. Abia după ce au apărut nenorociri în gospodăria sa și-a dat seama că apa din fântână se transformase în ultima vreme într-o adevărată otravă.
 
Problemele de sănătate au apărut la sfârșitul anului trecut. Tot atunci, spun proprietarii fântânii, apa a început să prindă miros puternic de petrol și să devină uleioasă. Familia Moise a început să caute răspunsuri abia după ce au văzut că nepoţelul se vaită de stomac.

Pentru că de la medici nu au primit un răspuns clar despre afecţiunea copilului, părinţii şi-au continuat demersurile pentru a afla ce a putut cauza starea de rău a băiatului. Au luat o sticlă cu apă şi au dus-o la Direcţia de Sănătate Publică pentru analize. Probe din fântâna contaminată cu petrol au ajuns și la Garda de Mediu, dar și la Apele Române, pentru analize.

Membrii familiei Moise cred că în fântână s-a infiltrat ţiţei din sondele de extracţie aflate la câteva sute de metri distanță. Pentru că nu sunt racordaţi la reţeaua de apă potabilă a comunei, proprietarii fântânii merg cu bidoanele prin sat pentru a se aproviziona cu apa de la vecini.

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite