VIDEO Iată că se poate! Aproape 40 de maidanezi au fost adoptaţi de străini de la o familie din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăpostul funcţionează de peste opt ani
Adăpostul funcţionează de peste opt ani

Adopţia internaţională ar putea scăpa mulţi câini fără stăpân de eutanasiere, în contextul noii legi, declarată constituţională. O familie din Buzău care deţine un adăpost pentru câinireuşeşte de mai mulţi ani să trimită maidanezi peste hotare, prin intermediul unei reţele sociale. Aproape 40 de maidanezi din Buzău au fost adoptaţi de la începutul anului de englezi, germani, danezi şi francezi.


Soţii Steliana şi Dan Meteleaucă sunt de opt ani proprietarii unui padoc privat ce se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, teren aflat în spatele casei lor din Istriţa de Jos. Cei doi au investit în amenajarea adăpostului peste două miliarde de lei vechi, obţinuţi din vânzarea unui apartament. La fel de costisitoare este şi menţinerea lui în funcţiune.
 
”E multă muncă cu ei. Mă trezesc dimineaţa la ora 5.30, 6.00, le dau de mâncare, repar micile stricăciuni pe care le fac. Am zis că aceste fiinţe sunt prea oropsite de aceea m-am gândit să mă ocup de ei”, spune Dan Meteleaucă, proprietarul padocului privat.

Îngrijesc acum peste 70 de maidanezi iar o parte dintre ei sunt în curs de adopţie în ţări din Uniunea Europeană. ”Am reuşit din ianuarie să postăm pe internet poze cu ei şi am avut surpriza să primim solicitări de adopţie. Am dat spre adopţie în străinătate peste 30 şi ceva de caini si mai urmează şi alţii, spune Steliana Meteleaucă, proprietar.

Ca şi soţul ei, Steliana are un program extrem de încărcat. Merge frecvent cu căţeluşi la veterinar atât pentru îngrijiri dar şi pentru a le face documentele de călătorie peste hotare. Unul dintre căţeii norocoşi este Iris, o femelă de talie pitică, de 2 ani şi jumătate, care se pregăteşte să plece în Danemarca.

„Iris a fost găsită pe stradă, efectiv. Mergeam cu doamna Meteleaucă spre Istriţa, către adăpost, şi în faţa noastră o maşină era să o calce. Era foarte slabă şi foarte speriată. Am oprit imediat şi am luat-o. Căţeluşa nu mâncase de câteva săptămâni, era flămândă”, spune Adelina Tache,  voluntar al adăpostului privat din Istriţa de Jos.
 
„În paşaport se trec caracterele animalului: specia, rasa, sex, data naşterii, culoarea blăniţei şi microcipul. Opţional, se trece şi poza animalului„, spune Valentin Doană, medic veterinar.
Proprietara adăpostului din Istriţa de Jos trece deseori şi pe la padocul primăriei din Buzău, de unde ia câini pentru a-i îngriji în adăpostul ei apoi să-i ofere spre adopţie, prin intermediul paginii de Facebook. Aşa a reuşit să le găsească stăpâni unui număr de aproape 40 de maidanezi.

Iniţiativa buzoiencei a fost apreciată în plan internaţional. Fundaţia actriţei Brigitte Bardot a trimis vreme de trei ani, din 2009, câte 350 de kilograme de hrană uscată lunar. Toţi câinii din adăpostul privat al soţilor Meteleaucă sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi au carnete de sănătate. Pentru că le sunt dragi asemenea copiilor, cei doi soţi le-au pus nume tuturor maidanezilor pe care i-au adunat de pe străzi.
 

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite